Obama, Hollande en Trudeau niet naar begrafenis van Castro
Foto: REUTERS

De Franse en Amerikaanse presidenten François Hollande en Barack Obama en de Canadese premier Justin Trudeau zullen niet aanwezig zijn op de begrafenis van de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro.

Hollande zal vertegenwoordigd worden door de Franse speciale gezant voor Latijns-Amerika Jean-Pierre Bell en minister van Milieu Ségolène Royale, klinkt het bij de entourage van de Franse president.

Het Witte Huis laat weten dat zowel president Obama als vicepresident Joe Biden niet zullen afreizen naar Cuba. Obama slaagde er nochtans in om de relaties tussen de Verenigde Staten en Cuba te herstellen. In maart ondernam hij een historische reis naar Cuba, waar hij een ontmoeting had met de huidige Cubaanse leider Raul Castro, de broer van Fidel.

En ook de Canadese premier Justin Trudeau zal niet naar Cuba gaan. Trudeau kwam zondag in een socialemediastorm terecht nadat hij in een mededeling een warm eerbetoon gaf aan Castro. Hij noemde Castro een ‘opmerkelijke leider’ voor wie het Cubaanse volk een ‘diepe en duurzame affectie’ voelde, en repte met geen woord over de schendingen van de mensenrechten waarvan Castro wordt beschuldigd. Trudeau wordt in Cuba vertegenwoordigd door gouverneur-generaal David Johnston.

Pierre Elliott Trudeau

Canada en Cuba hebben een lange diplomatieke relatie. De geheime gesprekken die in 2014 leidden tot een doorbraak in de relatie tussen de VS en Cuba vonden plaats in Canada. Elk jaar bezoeken ongeveer een miljoen Canadezen Cuba, wat van Canada de grootste bron voor toeristen maakt voor Cuba. De voormalige premier Pierre Elliott Trudeau, Justins vader, was in 1976 de eerste leider van een Navo-lidstaat die Cuba bezocht nadat de VS een economisch embargo afkondigden door de spanningen rond de Koude Oorlog.

Dinsdag vindt in Havana een herdenkingsplechtigheid plaats voor diplomaten en wereldleiders. Daarna worden Castro’s assen overgebracht naar Santiago de Cuba, waar zondag zijn begrafenisplechtigheid plaatsvindt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig