WK schaken wordt thriller met tiebreak
Foto: EPA

Nadat titelverdediger Magnus Carlsen en zijn uitdager Sergey Karjakin op het WK schaken hebben gelijkgespeeld, volgt woensdag de beslissende tiebreak met een reeks ‘snelle’ partijen.

De Noor Magnus Carslen koos ervoor om vandaag geen risico’s te nemen en legde zich neer bij een gelijke stand van 6-6.  Na dertig zetten in de laatste reguliere partij hielden beide grootmeesters het voor gezien. Daarom volgt woensdag een ijzingwekkende tiebreak tussen beide spelers.

Eerst spelen Karjakin en Carlsen maximum vier zogenaamde rapidpartijen, met 25 minuten bedenktijd elk en 10 seconden extra per gespeelde zet.

Is de stand dan nog gelijk dan volgen twee supersnelle blitzpartijen, met elk 5 minuten bedenktijd en 3 seconden extra per gespeelde zet. Eindigen die op 1-1 dan komen er twee nieuwe blitzpartijen.

Is het na de vijf blitzmatchen (tien partijen) nog gelijk, dan wordt er één (1!) sudden death-partij gespeeld. Wit heeft dan vijf minuten totale bedenktijd en zwart slechts vier. Bij remise wordt zwart echter tot winnaar uitgeroepen.

In de geschiedenis is een tweekamp om de wereldtitel twee keer eerder beslist in een tiebreak. De Rus Vladimir Kramnik won in 2006 van de Bulgaar Veselin Topalov in het rapid, evenals de Indiër Viswanathan Anand in 2012 van de Israëliër Boris Gelfand.

De 25-jarige Carlsen is wereldkampioen sinds hij in 2013 Anand versloeg. In 2014 verdedigde hij zijn titel met succes tegen diezelfde Anand. Karjakin, 26 jaar, werd uitdager door in maart in Moskou het kandidatentoernooi te winnen. 
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig