Van studenten tot oud-revolutionairen. Mensen van allerlei slag stonden in de lange rij aan de Plaza de la Revolucion om een laatste groet te brengen aan Castro. Sommige droegen bloemen of vlaggen.

‘Fidel was altijd in de frontlinie’, zegt oud-strijder Orlando Gómez. ‘Hij liep sneller dan iedereen. Hij bewoog altijd, maar was erg toegankelijk. Je kan altijd met hem praten. Hij wil afscheid nemen van deze uitzonderlijke man. Hij was een grote guerrillaleider.’

Muzikant Tony Ávila was door het ministerie van Cultuur gevraagd om aanwezig te zijn. ‘Dankzij de revolutie had ik kansen die niet eerder bestonden’, zegt hij. ‘Ik ben hier voor Fidel. Hij betekende alles voor mij.’

Castro overleed vrijdag, een decennium nadat hij de macht had overgedragen aan zijn broer Raul. Over heel de wereld had Fidel Castro bewonderaars, maar ook felle tegenstanders. Voor de ene kant was hij een revolutionair die opkwam voor de armen, voor de andere was hij een dictator die de Cubanen onderdrukte en de economie ruïneerde.

Fidel Castro werd zaterdag gecremeerd en de regering heeft een rouwperiode van negen dagen afgekondigd. Zijn assen zullen naar zijn laatste rustplaats in Santiago de Cuba gedragen worden, de stad in het oosten van Cuba waar hij zijn revolutie begon.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig