Spruitjes smaken niet meer als spruitjes
Foto: ss
'Aan tafel, de spruitjes zijn klaar!' Veel mensen, en vooral kinderen, nemen het liefst de benen wanneer ze dat horen. Want spruitjes zien ze niet graag op hun bord liggen. Toch belanden ze vaker in winkelkarretjes en zetten koks ze meer en meer op het menu. Met dank aan de wetenschap, die erin slaagde die bittere smaak eruit te halen.

'Het moet een keer goed vriezen voor spruitjes goed zijn van smaak.' Volkswijsheden mogen dan misschien geluk brengen, soms verliezen ze ook een deel van hun wijsheid. Want mensen appreciëren de smaak van spruitjes nu veel meer, en dat heeft weinig met Koning Winter te maken.

'De spruitjes in de supermarkten zijn zoeter van smaak dan vroeger, omdat we nieuwe zaden hebben ontwikkeld', zegt Marc Smetryns van zaadproducent Syngenta. 'Onderzoek wees uit dat twee glucosinolaten, stoffen waarvan spruiten er in totaal 120 tellen, verantwoordelijk zijn voor de bittere smaak. We hebben ze eruitgehaald, met mildere spruiten als resultaat.'

Goed nieuws dus voor wie z’n kindjes spruitjes wil leren eten, en ook voor groente- en fruitveilingen, die de verkoop zien stijgen. Bij Bel­Orta spreken ze van een 'opvallend vlotte verkoop'. In Nederland is zelfs sprake van een hype: daar staan in restaurants al spruitensap met gin, mousse van spruitjes en zelfs spruitjesijs op de kaart.

Maar bioboer Dries Delanote van Le Monde Des Milles Couleurs stelt zich toch vragen bij het 'gepruts' aan zaden. Op zijn eigen gronden probeert hij zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven, en dus ook bij de bittere smaak van spruitjes. 'Mensen die zoetere spruiten willen, moeten weten dat sleutelen aan soorten echt geen goede zaak is voor de natuur. Wie écht niet van bitter houdt, kan ze ook gewoon samen met een appel koken.'