Volgens Trump hebben “miljoenen mensen” illegaal voor Clinton gestemd
Foto: AFP

De Amerikaanse verkozen president Donald Trump heeft zondag via Twitter opnieuw zwaar uitgehaald naar de hertelling van de stemmen van de verkiezing in de staten Wisconsin, Pennsylvania en Michigan, die in gang werd gezet door de presidentskandidaat van de Green Party Jill Stein.

Hij verklaart bovendien dat hij de eveneens het meeste stemmen zou hebben behaald, moesten geen “miljoenen mensen” illegaal hun stem hebben uitgebracht.

“Naast de verpletterende overwinning van het Electoral College, heb ik ook de ‘popular vote’ gewonnen als je de miljoenen mensen die illegaal gestemd hebben wegdenkt”, aldus de nieuwe Amerikaanse president op Twitter. “Het zou veel gemakkelijker zijn geweest voor mij om de zogenaamde popular vote te winnen dan het Electoral College, omdat ik dan enkel campagne had moeten voeren in 3 of 4 staten, in plaats van in de 15 staten die ik heb bezocht. Ik had zelfs gemakkelijker en overtuigender kunnen winnen, maar kleinere staten worden vergeten!”

Donald Trump won bij de verkiezing het grootste aantal kiesmannen: 290 tegenover de 232 van de Democrate Hillary Clinton. Volgens het onafhankelijke Cook Political Report, dat de het aantal stemmen bijhoudt, heeft Clinton echter 2,2 miljoen stemmen meer achter haar naam gekregen.

Trump noemde de geldinzameling door Jill Stein om de stemmen te laten hertellen zaterdag al “oplichterij”. Zondag herhaalde hij zijn woede over de hertelling in een reeks van maar liefst tien tweets. “Hillary Clinton gaf haar nederlaag toe toen ze me belde net voor mijn overwinningsspeech en nadat de resultaten binnen waren. Er gaat niets veranderen”, zegt hij onder meer.

Trump wijst er ook op dat Clinton het “zeer angstaanjagend” vond dat Trump zich tijdens de campagne niet wilde uitspreken over of hij de verkiezingsuitslag zou respecteren. “De Democraten vroegen, toen ze foutief dachten dat ze zouden winnen, dat de resultaten van de verkiezingsnacht zouden worden geaccepteerd. Nu niet meer!”, aldus Trump nog, die nog toevoegt dat “zoveel tijd en zoveel geld zal worden besteed voor hetzelfde resultaat”.

IT-experts hadden eerder deze week het team van Hillary Clinton aangeraden om een hertelling te vragen in Wisconsin, Pennsylvania en Michigan, omdat ze patronen hadden ontdekt die zouden kunnen wijzen op manipulatie van het totale aantal stemmen. Trump won in die staten met een zeer kleine marge van respectievelijk 20.000, 70.000 en 10.000 stemmen. Het campagneteam van Clinton liet al weten dat het de hertellingen steunt, omdat de Democraten “de plicht hebben tegenover de 64 miljoen Amerikanen die voor Clinton hebben gekozen” om aan het hertellingsproces deel te nemen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig