Wendy Jans blijft op titelkoers

Wendy Jans heeft zich zondag in het Qatarese Doha voor de halve finales van het wereldkampioenschap snooker geplaatst. De 33-jarige Limburgse nam met 4-1 de maat van de Hongkongse Ng On Yee.

Alleen het tweede frame moest ze uit handen geven tegen de IBSF wereldkampioene van 2009 en 2010 en de WLBSA-kampioene van 2015, die als eerste reekshoofd uit de groepsfase gekomen was.

Maandag staat Jans in de halve finales tegenover de 17-jarige Thaise Nutcharat Wongharuthai. Die plaatste zich met een 4-2 zege tegen de Australische Jessica Woods. Het wordt het eerste duel tussen Jans en Wongharuthai. In de andere halve finale neemt de Thaise Waratthanun Sukritthanes, die Jans in de groepsfase een 3-0 nederlaag aansmeerde, het op tegen de Indiase Amee Kamani. Sukritthanes maakte zondag grote indruk door haar met 4-1 gewonnen partij tegen haar landgenote Siripaporn Nuanthakhamjan te beëindigen met breaks van 74, 128 en 91. Zo bracht ze in één ruk drie van de vier hoogste breaks van het toernooi op haar naam. Nuanthakhamjan liet met 94 de op één na hoogste break noteren. Jans kwam in Doha nog niet verder dan een reeks van 40.

Op zoek naar zesde titel

Jans jaagt een zesde wereldtitel na. Ze won het WK in 2006, 2012, 2013, 2014 en 2015. Dit jaar kroonde ze zich al voor de tiende keer tot Europees kampioene en voor de veertiende keer tot Belgisch kampioene.

Bij de mannen zal het WK niet door een Belg gewonnen worden. De 21-jarige Jeff Jacobs ging er zondag in de zestiende finales kansloos uit tegen de Indiër Lucky Vatnani. Hij kreeg een 5-0 om de oren.

Johny Moermans is de enige Belg in de kwartfinales van het masterstoernooi. De 47-jarige Moermans nam zondag met 4-0 de maat van het Nederlandse eerste reekshoofd Joris Maas en schakelde vervolgens de Welshman Steven Thomas met 4-3 uit. De Indiër Dharminder Lilly, die Alain Vandersteen in de achtste finales met 4-2 uit het toernooi wipte, is zijn volgende tegenstander. Voor Mario Van Herk eindigde het in de zestiende finales met een 4-0 nederlaag tegen de Engelsman Aidan Owens.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig