Francois Fillon heeft in de tweede ronde van de ‘primaires’, de voorverkiezingen van het rechtse kamp in Frankrijk, een duidelijke overwinning geboekt tegen Alain Juppé.

Alain Juppé heeft in een toespraak zondagavond zijn nederlaag in de tweede ronde van de 'primaires', de voorverkiezingen van rechts en centrumrechts, erkend. De ex-premier heeft de winnende kandidaat François Fillon gefeliciteerd en gezegd dat hij Fillons kandidatuur voor het Franse presidentschap zal steunen.

Na telling van de stemmen in meer dan de helft van de in totaal 10.229 kieslokalen leidt François Fillon in de tweede ronde van de primaires met 68,2 procent van de stemmen. Zijn tegenstander, Alain Juppé, moet het met 31,8 procent stellen.

Beide kandidaten voerden campagne voor nog meer economische "liberalisering", besparingen in de zachte sectoren en maatregelen tegen de migratie. De 62-jarige Fillon gaat in zijn economische liberaliseringsijver wel nog een stuk verder dan Juppé.

Fillon zal dus voor Les Républicains opkomen voor de opvolging van François Hollande. De kans is groot dat Fillon de tweede ronde haalt, en dat hij het in die beslissende ronde, in mei, zal opnemen tegen Marine Le Pen van het Front National. Dat dreigt een soort herhaling te worden van de presidentsverkiezing van 2002, waarin Jacques Chirac het (met sprekend gemak) haalde van Jean-Marie Le Pen.
 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig