Braziliaanse president schiet met belofte mogelijk in eigen voet
Foto: AP

De - onverkozen - Braziliaanse president Michel Temer heeft zondag beloofd zijn veto te zullen gebruiken mocht het parlement een controversieel wetsvoorstel goedkeuren dat amnestie verleent aan illegale financiering van kiescampagnes.

Zelf is Temer, alweer, beschuldigd van corruptie, maar niet van het soort dat in het voorstel amnestie mag krijgen. Temer raakte zes maanden geleden aan de macht door als vicepresident, ondanks eerdere steunbetuigingen, een impeachment tegen de, wel verkozen, presidente Dilma Rousseff te steunen.

Over het wetsvoorstel had het Braziliaanse parlement donderdag moeten stemmen, maar die stemming werd onder druk van bovenaf uitgesteld. Het voorstel voorziet in amnestie voor het niet-aangeven door verkiezingskandidaten van giften. Dat gebeurt in de Braziliaanse context van massale politieke corruptie en het witwassen van geld erg vaak.

Intussen meldde de krant New York Times dat Temer zelf vrijdag door een voormalig minister van zijn regering is beschuldigd van het uitoefenen van druk om een politieke bondgenoot ter wille te zijn in een zaak betreffende eigendommen. Die bondgenoot, regeringssecretaris en bouwconstructeur Geddel Vieria Lima, nam vrijdagochtend met de nodige excuses aan het adres van Temer ontslag uit de regering.

Temers rechtse partij Braziliaanse Democratische Beweging ligt al een tijd onder vuur na de arrestatie wegens corruptie, fraude en omkoperij van ‘topfiguren’ als Eduardo Cunha en Sergio cabral. Hun misdrijven zijn een veelvoud van de boekhoudkundige begrotingsingrepen die Rousseff de kop kostten.

Volgende week kan nog meer Braziliaans vuur verwacht worden: in het kader van het explosieve Petrobras-dossier staan ex-ceo Marcelo Odebrecht van BTP, het grootste bedrijf van Latijns-Amerika, en tientallen kaderleden van zijn bedrijf op het punt een akkoord met Justitie te sluiten voor samenwerking met het gerecht. Tientallen parlementsleden en hoge functionarissen dreigen via die bekentenissen in het gedrang te komen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig