Standard blikt Zulte Waregem in met 4-1
Foto: BELGA

Standard heeft leider Zulte Waregem ingeblikt met een duidelijke 4-1 op de zestiende speeldag van de Jupiler Pro League. De Rouches mochten wel driekwart van de match tegen tien man spelen na een vroege rode kaart voor Soualiho Meïté. Bekijk de beelden vanaf 23u op Sportwereld.be.

De clash tussen Standard en Zulte Waregem was er één tussen twee teams vol vertrouwen. De Rouches hadden net een goede uitgangspositie afgedwongen in de Europa League met een knap gelijkspel bij Celta de Vigo. Zulte Waregem had vorige week nog gewonnen van Anderlecht en kon weer vijf punten uitlopen in het klassement.

De eerste vloeiende aanval was van de koploper. Onur Kaya zette Mbaye Leye alleen op weg richting Guillaume Hubert. De Senegalees verkoos echter het gras op te zoeken na een lichte handoplegging van Corentin Fiore. Geen penalty, oordeelde ref Lambrechts terecht. Tien minuten later nam de man in het zwart wel een beslissing die het verloop van de match zou beïnvloeden. Soualiho Meïté kreeg rechtstreeks rood nadat hij met een ietwat geheven been tackelde op Collins Fai. Een zeer strenge beslissing van Lambrecht.

Scholz knikt Rouches op voorsprong

Drie minuten later wist Standard ook op voorsprong te klimmen. Zulte Waregem-doelman Kenny Steppe kwam onoordeelkundig uit zijn doel op een vrije trap die voor de pot gezwiept werd, Alexander Scholz knikte binnen aan de tweede paal: 1-0. Standard rook nu zijn kans en ref Lambrecht kreeg het zwaar toen Orlando Sa Steppe dribbelde en in plaats van af te werken gretig neerging. Doorspelen, oordeelde de ref. De bezoekers kregen net voor rust nog een flinke kans op de gelijkmaker. Timothy Derijck kopte een voorzet van Mbaye Leye rakelings naast.

Na rust ging Standard vrolijk op zoek naar de dubbele voorsprong. Een kopbal van Sa, een trap van Belfodil en nog een poging van Trebel kenden allemaal weinig succes. En tot overmaat van ramp ging Standard ook achterin aan het klungelen: Trebel zette de ingevallen Obbi Oulare alleen op weg naar doel met een draak van een terugspeelbal. De jonge spits tikte, met de opzittende Fai in zijn rug, de bal echter te ver voor zich uit. Hubert kon zo simpel oprapen. Even later haalde Oulare echter alsnog zijn gram. Hij torende op een hoekschop boven iedereen uit en kopte proper in de hoek binnen: 1-1 gelijk.

Drie goals op tien minuten

Het sein voor Standard om nog eens een slotoffensief in te zetten. Belfodil scoorde welhaast meteen op een gelijkaardige manier als Oulare: de grote spits kopte een voorzet die lang onderweg was in de hoek. Een paar minuten later deed diezelfde Belfodil de boeken helemaal toe door op snelheid de achterlijn te halen en de vrijstaande Renaud Emond te bedienen. De Luxemburger trapte de bal wat onbeholpen tegen het eigen steunbeen, maar het leer rolde wel over de lijn. De pil werd nog wat zwaarder voor de leider toen ook Junior Edmilson zijn duivels ontbond. Op voorzet van wie anders dan Belfodil pakte de Braziliaanse Belg uit met een heerlijke halve omhaal. De zware 4-1 was een feit.

Door de zege springt Standard voorlopig over Anderlecht naar plek zes, al speelt paars-wit later op zondagavond. Zulte Waregem blijft ondanks de nederlaag leider, maar telt nog maar twee puntjes voorsprong op eerste achtervolger KV Oostende.