Lichaam gevonden in Oirschot was van Belgische kickbokser Marc De Bonte
Foto: rr NBO
Het lichaam dat donderdagmiddag is gevonden in het Wilhelminakanaal in Oirschot is zeker van de vermiste Belgische kickbokser Marc de Bonte. De heeft de politie zondag officieel bevestigd.

Al snel was duidelijk dat het gevonden lichaam dat van de vermiste kickbokser was. Niet alleen werd zijn kledij herkend, maar vooral zijn exclusief uurwerk nam alle twijfels weg. De Bonte droeg een relatief unieke Rolex-horloge dat hij van zijn vader had gekregen. Als hij het slachtoffer geweest was van een roofoverval, dan zouden de daders dat zeker hebben meegenomen, zegt de politie.

Maar wat precieze doodsoorzaak is, wil de politie nog niet bekendmaken. De uitslagen van het toxicologisch onderzoek moeten nog binnenkomen. De kans bestaat evenwel dat de familie van de kickbokser nooit zal weten hoe de man om het leven kwam. Veel sporen zijn intussen verloren gegaan. Dat zegt een Nederlands forensisch expert.

Oppervlakkige verwondingen als schrammen, bulten en blauwe plekken zijn niet meer te zien op een lichaam dat zo lang in het water lag. Breuken, steek- en schotwonden of zware hersenletsels kunnen wel teruggevonden worden. Als hij stierf door verstikking bijvoorbeeld, is dat wellicht niet meer te zien.

'Het lichaam moest veel sneller naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gebracht worden voor de lijkschouwing', zegt forensisch-patholoog Frank van de Goot tegen aan de Nederlandse regionale Omroep Brabant. “Drie dagen is wel erg lang. Zo’n lichaam begint onmiddellijk te ontbinden zodra het boven water komt. Hierdoor kunnen belangrijke sporen verloren gaan.”

De 26-jarige Marc de Bonte werd donderdag na een zoektocht van drie weken gevonden in het Wilhelminakanaal tussen Best en Oirschot. Zijn lichaam is een dag na de vondst naar het Maastricht UMC+ gebracht voor een CT- en MRI-scan. Daar zochten artsen naar sporen van geweld en aanwijzingen voor de identiteit. Vervolgens is het lichaam naar het NFI in Den Haag gebracht. Daar hebben forensische experts zaterdag een autopsie op het lichaam verricht.

Verdwenen na feestje

Marc De Bonte (26) uit Kasterlee vertrok op vrijdag 4 november van een feestje met zijn collega’s van de Bladelse sportschool Training Unit naar een vriend in Turnhout. Van daaruit zou hij naar zijn vriendin Marly in Best rijden. Hij had haar een berichtje gestuurd dat hij onderweg was. Maar hij is er nooit aangekomen. Zijn auto is in Best teruggevonden, maar van Marc was geen spoor meer. Na een zoektocht van drie weken zag een schipper donderdag een lichaam drijven in het Wilhelminakanaal in het Nederlandse Oirschot.

De politie kreeg intussen wel een aantal tips, maar tot nu toe heeft men geen enkel idee wat er kan gebeurd zijn. Volgens René de Laat, de schoonvader van Marc De Bonte, dat de familie uit gaat van een misdrijf en gelooft dat Marc op een of andere manier met foute mensen in contact is gekomen. Mogelijk uit het kickboksmilieu. Hij was aangesloten bij de Aziatische vechtsportorganisatie Kunlun Fight. Als blijkt dat hij met geweld is omgekomen, zal het gerecht onderzoeken of hij op een of andere manier onder druk werd gezet. Door het gokkersmilieu bijvoorbeeld.

In de piste van een zelfdoding gelooft de familie niet. "Marc was daar het type niet voor. Hij was gelukkig, zat boordevol ambities', klinkt het.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig