REACTIES. Wout van Aert: “Van der Poel is nu gewoon tikkeltje sterker”
Foto: BELGA

Wout van Aert panikeert niet nadat hij zondag op de Flandriencross in Hamme al voor de vierde keer de duimen moest leggen tegen Mathieu van der Poel. Intussen is het al geleden van de Koppenbergcross op 1 november dat hij nog eens wist te juichen. “Mathieu is op dit moment gewoon beter”, gaf hij toe, “maar bij mij kunnen er ook nog enkele procentjes bij. Ik panikeer niet, ik heb ook al heel wat overwinningen op zak.”

“Ik besloot om al vroeg het tempo omhoog te trekken”, aldus Van Aert, “mijn eigen koers te rijden, zoals ik dat graag doe. Mathieu kwam er ook bij vooraan en op het moment dat hij versnelde, zat ik niet in een goede positie en eerlijk, het ging het ook net wat te snel voor mij.”

Van Aert probeerde daarna nog wel met Laurens Sweeck de kloof te dichten, maar slaagde daar niet in. “We hebben wel wat samengewerkt, dat is toch plezanter dan tegen elkaar te koersen en zo eindigen we nu allebei op het podium. Het tempo lag heel hoog, dit was gewoon zo’n koers waar het heel snel gaat en dat ligt me minder. Die voorsprong leek speelbaar, maar we waren al zo vaak een beetje korter gekomen, maar nooit echt tot op zijn wiel, hij kan dat gewoon goed, zo’n kloofje verdedigen en ik wist toen al dat we koersten voor de tweede plek.”

“Toen we op twee ronden van het einde iets korter kwamen, geloofden we er weer even in, maar ja, dan moest hij al een foutje maken. We zijn blijven rijden en ik word uiteindelijk tweede. Ik hoop volgende week in Francorchamps weer strijd te leveren met Mathieu. Hij is op dit moment net dat tikkeltje sterker, maar ik panikeer niet. Het lijkt alsof het al lang geleden is dat ik gewonnen heb maar uiteindelijk gaat het niet om zoveel wedstrijden. Ik won op de Koppenberg, sindsdien is hij aan het feest, maar bij mij zullen er ook nog wat procentjes bijkomen. Ik vertrek maandag op stage naar Spanje met de ploeg, ik zal er goed trainen en rusten en zaterdag is er dan Francorchamps.”

Mathieu van der Poel: “Toch lastiger dan gedacht”

“Het was toch lastiger dan gedacht”, vertelde Mathieu van der Poel zondag met de glimlach na afloop van zijn vierde overwinning op rij, zijn tweede dit weekend. “Ik was niet van plan om zo vroeg alleen op kop te rijden.”

Van der Poel trok in de Flandriencross op avontuur in de tweede ronde. “Tja, heel wat renners reden nog bij elkaar vooraan”, legde hij uit, “ik hou er niet van om in zo’n grote groep te rijden. Dus versnelde ik en die voorsprong bleef ik behouden.”

Tien seconden, veel meer pakte hij nooit op het duo Van Aert-Sweeck. “Ik had het idee om de voorsprong rond die tien seconden te houden, maar het bleek toch lastiger dan gedacht. Ze reden echt wel stevig door achter mij. Ik heb afgezien, meer dan gisteren toen ik het toch iets gemakkelijker had. De cross in Zeven was meer mijn ‘ding’.”

“Normaal gezien kan ik dat goed, onder druk een kleine voorsprong verdedigen, maar ik was toch blij toen ik over de streep reed, want ik mocht geen enkel foutje maken. Ik heb hard afgezien, het is een lastig rondje en ik ben blij dat ik hier voor het eerst de zege pak bij de profs op dit parcours. Ik zit in een goede flow en hoop die nog een tijdje aan te houden. Ik heb altijd gezegd dat ik twee maanden de tijd nodig zou hebben om top te zijn na mijn blessure, wel, nu vangt die periode aan.”