Van der Poel toont zich opnieuw een maatje te sterk en wint Flandriencross
Foto: Photo News

Mathieu van der Poel heeft zijn tweede zege van het weekend gepakt met een zege in de Flandriencross. De Nederlander toonde zich gedurende de hele wedstrijd een maatje te sterk voor de concurrentie en kwam solo over de finish. Wout van Aert moest zich tevreden stellen met een tweede plaats. Laurens Sweeck finishte derde.

Wout van Aert was de wanhoop nabij nadat Mathieu van der Poel zich de sterkste toonde in de Wereldbekercross in Zeven. De wereldkampioen was dan ook gebrand op revanche op Belgische bodem en kwam met hernieuwde moed en als leider aan de start van de Flandriencross in Hamme. Daar won hij de voorbije twee jaar. “Het ziet er goed uit in het klassement, maar er kan nog veel gebeuren”, zo liet Wout van Aert voor de start optekenen.

Zowat alle favorieten gingen goed van start, snelle starter Laurens Sweeck nam zoals verwacht de snelste start en trok snel alles op een lint. Wout van Aert pikte aan als tweede, met Tom Meeusen en Mathieu van der Poel in zijn wiel. Van der Poel had er duidelijk zin in en viel al in de tweede ronde aan. Door het hoge tempo van man in vorm Van der Poel haakte de ene na de andere renner af. Enkel Wout van Aert leek even in staat Van der Poel te volgen, maar al in de derde ronde was duidelijk wie deze cross zou winnen.

Vechtende Belgen

In de vierde ronde had Mathieu van der Poel een geruststellende voorsprong, maar toch nam de jonge renner iets te veel risico’s. Hij moest even voet aan de grond zetten met een slipper, maar zette die jeugdzonde snel recht. In een cross die al snel in zijn plooi lag was er toch nog even opschudding, want Vincent Baestaens en Jens Adams gingen op de vuist na een akkefietje. Adams deed de deur toe en raakte zo ongelukkig Baestaens, die daar allesbehalve gelukkig mee was.

Van der Poel toont zich opnieuw een maatje te sterk en wint Flandriencross
Foto: Sporza

Bij een scherpe bocht werkte Baestaens vervolgens Adams onderuit en duwde de renner van Crelan-Vastgoedservice tot tweemaal toe in het decor. Het leverde Baestaens een terechte diskwalificatie op. Voorin de koers bundelden Laurens Sweeck en Wout van Aert, the best of the rest, de krachten, het leverde nog een knappe strijd voor de tweede plaats op. Op Mathieu van der Poel stond er echter geen maat, hij mocht solo de armen in de lucht gooien aan de finish. Laurens Sweeck moest aan de meet alsnog Wout van Aert voor zich dulden.

Sweeck tevreden: "Van der Poel te sterk"

Laurens Sweeck (Era-Circus) stelde zich na afloop van de Flandriencross in Hamme tevreden met een derde plaats. "Mathieu van der Poel had alles onder controle", besefte de renner uit Schriek. Sweeck, die dit seizoen twee overwinningen op de teller heeft (Hasselt en Neerpelt), was andermaal de sterkste na Wout van Aert en Van der Poel. "Ik heb geprobeerd om de wedstrijd snel open te breken", deed hij zijn verhaal. "Ik wou het tempo zelf hoog houden, maar toen Mathieu voorbij ons kwam, ging hij net dat tikkeltje sneller en sloeg hij meteen een gat van tien seconden."

Veel meer liep Van der Poel niet meer uit, maar hem bijbenen deden ze niet. "Ik denk dat Wout en ik de hele cross op dezelfde afstand zijn blijven hangen, af en toe pakten we wel eens twee à drie seconden terug, maar we kregen dat gaatje niet dicht. Het was hopen op een foutje van Mathieu, maar dat kwam er niet. We zijn hem blijven onder druk zetten, hebben hem de zege niet cadeau gedaan, maar hij had alles onder controle. Hij is gewoon heel sterk momenteel. Zelf ben ik tevreden en trek ik met een goed gevoel naar de volgende crossen."