Sanne Cant pakt vijfde overwinning op rij met zege in Flandriencross
Foto: BELGA

Sanne Cant is aan een sterke reeks bezig. De Belgische kampioene pakte zondag in de Flandriencross in Hamme haar vijfde overwinning op rij, haar tweede van het weekend na ook de overwinning van zaterdag in de Wereldbeker in Zeven in Duitsland. Met Maud Kaptheijns (tweede) en Thalita De Jong (derde) vervolledigden twee Nederlandse vrouwen het podium.

Ellen Van Loy nam de start voor haar rekening, maar kreeg al snel het gezelschap van Sanne Cant en Maud Kaptheijns en het tempo werd gedrukt, want wat later sloten ook nog de Tsjechische Pavla Havlikova, wereldkampioene Thalita de Jong en Laura Verdonschot aan. Sophie de Boer had haar start gemist, maar zou ook nog vooraan terugkeren.

Niemand nam vooraan echt initiatief waardoor zeven rensters samen aan de laatste rondes begonnen en het was Cant die een paar keer aan de boom schudde. Het zorgde ervoor dat ze even een ommetje maakte in een afsluiting, maar finaal zou ze in de slotronde alsnog enkele lengtes afstand nemen van de rest van het pak. Maud Kaptheijns probeerde, maar raakte nooit meer op het wiel. Cant triomfeerde voor Kaptheijns, Thalita de Jong eindigde op plek drie voor Ellen Van Loy en Pavla Havlikova. Het is voor Cant haar tiende overwinning van het seizoen.

“Moeilijk hier het verschil te maken”

“Het was moeilijk om hier vandaag het verschil te maken”, zei Sanne Cant na afloop, “het parcours ligt er echt heel snel bij. Ik wilde de sprint met zes andere rensters liever niet afwachten”, gaf ze aan, “want dan werd het drummen naar die laatste rechte lijn, liever wilde ik vooraf al een kloofje slaan. Dat was niet gemakkelijk, want het ging heel snel.”

“Uiteindelijk nam ik toch enkele lengtes in de slotronde en heb ik op de tanden moeten bijten om het vol te houden tot het eind. Ik ben blij met deze bloemen, elke overwinning telt, ook al is het de tiende van het seizoen, ik ben er nog altijd heel blij mee.”

Met het klassement is Cant niet bezig, ze telt intussen al ruim twee minuten achterstand op Thalita de Jong. “Ik win vandaag misschien twee of drie seconden, veel meer zal dat niet zijn. Het wordt moeilijk gezien het grote tijdsverschil om dit nog te winnen, maar ik blijf elke cross het beste van mezelf geven.”

Maud Kaptheijns toonde zich heel tevreden met haar tweede stek. “Gisteren zesde, vandaag tweede, ik ben blij dat mijn harde werk loont. Soms train ik wat te veel en moet ik de nodige rust nemen, moet mijn coach me wat afremmen. Zijn goede raad heeft geloond.”