Eerste ponton voor vermoeide zeehonden geopend
Foto: rr

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft in Blankenberge het allereerste zeehondenponton aan de Vlaamse kust ingehuldigd. In de jachthaven van de badplaats vinden zeehonden er een permanente rustplek.

In de jachthaven van Blankenberge verblijven momenteel een viertal zeehonden. Omdat ze een rustige plek nodig hebben om zich te laten drogen, zochten ze vaak hun toevlucht tot de drijvende baggerleiding tijdens baggerwerken. Die werken liggen stil tijdens de zomer en dus zitten de dieren dan zonder geschikte rustplek.

Omwonenden opperden het idee om een permanent zeehondenponton te voorzien. Vlaams minister Ben Weyts zette zijn schouders onder het idee. Hij vond samen met afdeling Kust en het zeehondenopvangcentrum Sea Life Blankenberge een geschikte locatie in de hoek van het oude sashuis en de oude sluizen.

 

 

‘Bij de keuze van de locatie stond het welzijn van de zeehonden voorop’, zegt Weyts. ‘Er is gezocht naar een plaats waar het publiek de zeehonden zo weinig mogelijk kan hinderen. Toch komt deze locatie ook tegemoet aan de toeristische meerwaarde.’ Toeristen zullen de dieren immers vanop afstand kunnen bewonderen.

Sea Life Blankenberge plaatst infoborden. Daarop zal staan dat je de dieren niet mag aanraken of voederen, hoe je een gezonde zeehond herkent en wat je moet doen als je een zieke zeehond opmerkt. Sea Life Blankenberge vangt de zieke dieren op en laat ze na verzorging vrij in zee. ‘Het is fijn te zien dat we zowel op Vlaams als lokaal niveau kunnen zorgen voor meer dierenwelzijn’, aldus nog Weyts.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig