Nico Rosberg heeft zich tijdens een superspannende GP van Abu Dhabi tot wereldkampioen gekroond.

Bij aanvang van de GP van Abu Dhabi stond Hamilton 12 punten achter op Rosberg. De Brit moest bij voorkeur de race winnen en hopen dat er enkele wagens tussen hemzelf en Rosberg zouden finishen. Bij winst van Hamilton had Rosberg immers voldoende aan een podiumplaats om wereldkampioen te worden.

Voorafgaand aan de race waren er al de nodige psychologische spelletje tussen Hamilton en Rosberg. De spanning was dan ook te snijden bij de start.

Dramatische start Verstappen
Hamilton en Rosberg kwamen goed weg van de startlijn en behielden de eerste en tweede plaats. Ricciardo verloor in zijn Red Bull meteen de derde plaats aan Raikkonen in de Ferrari. Teamgenoot Max Verstappen kende dramatische start. De Nederlander reed tegen Hulkenberg, spinde en moest als allerlaatste aan een inhaalrace beginnen.

Hamilton controleert de race
Hamilton controleerde tijdens de openingsronden de race, zonder echt tempo te maken. De Brit reed een eerder ‘gematigd’ tempo, voor zover je daarover in de F1 kan spreken.  Op die manier werd er achter hem een treintje gevormd met Rosberg, Raikkonen, Ricicardo en Vettel. Hamilton hoopte zo ongetwijfeld om tijdens de eerste pitstops wagens tussen hemzelf en Rosberg te krijgen.

Na slechts zeven ronden kregen we meteen de eerste pitstop voor Hamilton die aan de leiding reed.  Een ronde later volgde ook Rosberg. Net als Hamilton verloor Rosberg tijd in de pits en hij kwam achter Verstappen terug de baan op. 

Hamilton duwt Rosberg in het rijdersveld
Rosberg kreeg van het team te horen dat hij geen risico’s mocht nemen bij het eventueel inhalen van Verstappen.  Hamilton weigerde tegelijkertijd om weg te rijden van de rest van het rijdersveld. De Brit probeerde zo Rosberg in de problemen te brengen. Tien ronden ver in de race kregen we daardoor een treintje met Hamilton voor Verstappen, Rosberg, Raikkonen, Ricciardo en Vettel. 

Emotionele opgave en afscheid Jenson Button
Voor Jenson Button kregen we dan weer een pijnlijk einde van zijn (voorlopig) laatste F1-race. De Brit moest noodgedwongen opgeven met een ophangingsprobleem. Button kreeg tijdens de race wel een staande ovatie van het publiek.

Gevecht Rosberg-Verstappen
In ronde 20 kreeg Rosberg de opdracht om zo snel mogelijk Verstappen voorbij te steken. De Duitser voegde meteen de daad bij het woord en zette met het mes tussen de tanden de aanval in op Verstappen. Rosberg ging met de nodige agressiviteit voorbij Verstappen en schoof op naar de tweede plaats.  

Rosberg verhoogde meteen het tempo en reed de ene na de andere snelste ronde. Op die manier probeerden Rosberg en Mercedes een éénstopstrategie van Verstappen te counteren. 

Cruciale pitstop Rosberg
Bij het ingaan van ronde 29 maakte Hamilton zijn tweede pitstop. Een ronde later maakte ook Rosberg zijn tweede pitstop, waarna hij voor Verstappen en Ricciardo opnieuw op de baan kwam, cruciaal voor Rosberg die bij een overwinning van Hamilton immers op het podium moest eindigen.

Rosberg naderde vervolgens erg snel op Hamilton, die opnieuw met de rem op aan het rijden was. Hamilton wou zo Rosberg ophouden en de rest van het rijdersveld laten aansluiten. Hij liet zelfs Sebastian Vettel vooraan wegrijden.

In ronde 38 kwam raceleider Sebastian Vettel eindelijk binnen. De Duitser kreeg de snellere supersofts gemonteerd, waarna hij van op de zesde plaats een agressievere inhaalrace kon aanvatten. Hamilton kwam daardoor ook opnieuw aan de leiding van de race met Rosberg vlak achter hem. Het spektakel was ondertussen achterin het veld te zoeken, waar wel de nodige inhaalmanoeuvres te noteren vielen.

Hamilton steeds trager
Vettel was ondertussen op zijn nieuwe banden meer dan een seconde sneller dan Hamilton en Rosberg.  De Duitser duidelijk onder stoom terwijl Hamilton  vooraan een gezapig tempo bleef aanhouden. Het team waarschuwde Hamilton dat Vettel een bedreiging zou gaan vormen, maar dat had weinig effect op de Brit. Vettel haalde ondertussen Ricciardo in en schoof op naar de vierde plaats.

Hamilton kreeg van het team te horen dat hij sneller moest rijden maar Hamilton repliceerde dat dit racen is. De Brit probeerde Rosberg zo veel mogelijk op te houden in de hoop Rosberg posities te doen verliezen. Verstappen en Vettel kwam op die manier aansluiten bij Rosberg en Hamilton.

Met nog vier ronden te gaan ging Vettel Verstappen voorbij. Zou Vettel het erop wagen om Rosberg voorbij te gaan. Hamilton kreeg van het team nogmaals te horen dat hij zijn tempo moest verhogen. Paddy Lowe, één van de hoogsten in rang bij Mercedes, riep Hamilton tot de orde.

Hamilton speelt het geslepen
Een superspannend slot van de race waarbij de ontknoping in de titelstrijd pas in de laatste meters zou vallen. Hamilton reed immers steeds trager om Rosberg posities te laten verliezen.

Nico Rosberg hiel het hoofd echter koel. De Duitser finishte als tweede achter Hamilton en kroonde zich voor de eerste keer in zijn carrière tot wereldkampioen.

"Niet mijn leukste wedstrijd"

“Dit was absoluut niet de leukste wedstrijd die ik heb gereden. Het was ongelooflijk afzien met die twee jongens die tegen het einde van de race achter me aanzaten. Ik ben heel blij dat het voorbij is”, zei de 31-jarige Rosberg.

Hij eindigde in de slotrace op het circuit Yas Marina als tweede achter teamgenoot Lewis Hamilton en bleef nog net landgenoot Sebastian Vettel (Ferrari) en de Nederlander Max Verstappen (Red Bull) voor. Die klassering was voldoende om zijn eerste wereldtitel te pakken, 32 jaar na zijn Finse vader Keke Rosberg. “Ik ben er bijzonder trots op dat ik hetzelfde presteer als mijn vader. Hij komt hierheen om feest te vieren. Toch draag ik de titel op aan mijn vrouw en dochter.”

Verstappen: "Speciaal jaar"

“Ik lag laatste na de eerste bocht en om dan je weg naar voren te vechten en één pitstop over te slaan, dan denk ik dat dit het beste was dat ik kon doen”, zei hij na de race. De Nederlander lag vier ronden voor het einde nog derde, maar Sebastian Vettel van Ferrari passeerde hem nog, waardoor het podium net buiten bereik bleef.

Niettemin keek Verstappen met een goed gevoel terug op het seizoen, waarin hij één keer won, vier keer als tweede finishte en twee keer als derde. “Het was een speciaal jaar, daar ben ik erg gelukkig mee.”

1.    GB    Lewis Hamilton    Mercedes    1h40    55
2.    DE    Nico Rosberg    Mercedes    + 0.439    55
3.    DE    Sebastian Vettel    Ferrari    + 0.843    55
4.    NL    Max Verstappen    Red Bull Racing    + 1.685    55
5.    AU    Daniel Ricciardo    Red Bull Racing    + 5.315    55
6.    FI    Kimi Räikkönen    Ferrari    + 18.816    55
7.    DE    Nico Hülkenberg    Force India    + 50.114    55
8.    MX    Sergio Perez    Force India    + 58.776    55
9.    BR    Felipe Massa    Williams    + 59.436    55
10.    ES    Fernando Alonso    McLaren    + 59.896    55
11.    FR    Romain Grosjean    Haas F1    + 76.777    55
12.    MX    Esteban Gutierrez    Haas F1    + 95.113    55
13.    FR    Esteban Ocon    Manor F1        54
14.    DE    Pascal Wehrlein    Manor F1        54
15.    SE    Marcus Ericsson    Sauber        54
16.    BR    Felipe Nasr    Sauber        54
17.    GB    Jolyon Palmer    Renault        54

Opgaves:
18.    ES    Carlos Sainz jr    Toro Rosso        41
19.    RU    Daniil Kvyat    Toro Rosso        14
20.    GB    Jenson Button    McLaren        12
21.    FI    Valtteri Bottas    Williams        6
22.    DK    Kevin Magnussen    Renault        5

WK-eindstand

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: