De Block: ‘Erken burn-out als beroepsgerelateerde ziekte’
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Foto: VRT

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gaat een burn-out erkennen als beroepsgerelateerde ziekte. ‘Op die manier kunnen we preventiecampagnes opzetten en begeleiding voorzien om mensen terug aan het werk te krijgen’, zei ze in De Zevende Dag op één.

Minister De Block verdedigde ook de besparingen in de gezondheidszorg. Nadat ze enkele maanden geleden nog had verklaard dat ‘haar zakken dichtgenaaid waren’, zei ze onlangs dat ‘als er bespaard moet worden, het logisch is dat mijn collega’s naar mij kijken’.

‘De financiële toestand van ons land is veranderd’, aldus De Block. ‘In het begin dachten we dat we een tekort in de begroting moesten dichtrijden van 1,8 miljard. Twee weken later was dat - omwille van verschillende factoren, zoals de Brexit - 3,2 miljard geworden. Dan wordt er naar mijn grote portefeuilles gekeken.’

Ziekenhuisnetwerken

De Block benadrukte dat in 2017 een half miljard meer geïnvesteerd zal worden in volksgezondheid. ‘We moeten dus elke euro efficiënt gebruiken en investeren in nieuwe zaken, zoals de zoektocht naar methodes om met diabetes om te gaan. We betalen sinds dit jaar hepatitis C voor het eerst terug, net als heel dure kankerbehandelingen.’

Op personeel wordt intussen wel bespaard door de ziekenhuizen zelf. ‘Ziekenhuizen moeten minder kosten maken, minder besteden aan apparatuur, zodat meer naar personeel kan gaan. Dat kan door te werken in netwerken, zodat niet elk ziekenhuis elke dienst moet uitwerken - met alle investeringen die ermee gepaard gaan.’ Dat betekent overigens niet dat jobs verloren zullen gaan, benadrukte De Block.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig