WK schaken: druk Carlsen levert geen winst op
Foto: AFP

De spanning op het WK schaken in New York stijgt stilaan ten top. In de voorlaatste, elfde partij zette de Noorse wereldkampioen schaken Magnus Carlsen druk op de Russische uitdager Sergej Karjakin. Karjakin gaf (alweer) geen krimp. Met nog één partij te gaan staat het nu 5,5-5,5. Carlsen heeft maandag wit in de twaalfde partij.

Met zijn beresterke 19de zet trok Carlsen in partij 11 het initiatief naar zich toe. Uiteindelijk creëerde Carlsen zich een vrijpion op e2. Dat oogde wel gevaarlijk, maar als Karjakin geen fouten maakte, was er eigenlijk niets aan de hand. Alle schaakcomputers beoordeelden de stelling trouwens als remise. Karjakin ging niet in de fout, en het werd inderdaad na 34 zetten remise via eeuwig schaak.

Volgens schaakkenner Han Schut, die voor schaaksite.nl de match op de voet volgt, zag je in de elfde partij tekenen dat de ‘ouwe’ Carlsen, terug is. ‘Carlsen speelde voor het eerst in deze match weer op zijn intuïtie, hij speelde zetten van een Carlsen in vorm.’

‘Carlsen wint’

We zullen zien. Een enquête onder schaakvolgers op de schaaksite chessbase wijst in elk geval uit dat het schakerspubliek sinds Carlsens indrukwekkende tiende winstpartij weer honderd procent in Carlsen gelooft. Liefst de helft (50%) denkt dat Carlsen de twaalfde partij gaat winnen en daarmee ook de match. Een derde (34%) denkt dat Carlsen de match gaat winnen, na een tiebreak (die komt er, als het maandagnacht 6-6 wordt). Ruim 80 procent denkt dus dat Carlsen, die in een groot deel van de match nochtans niet zijn gewone niveau haalde, de tweekamp gaat winnen. Het getuigt van verbazend weinig respect voor de bewonderenswaardige Karjakin, die zich in de tweekamp een ijzersterke verdediger heeft getoond.

Maandagavond 28 november wordt de twaalfde partij van de WK-match Carlsen-Karjakin gespeeld. Als geen beiden weet te winnen, wordt het 6-6 en volgt er op woensdag 30 november een tiebreak, met partijen in versneld tempo.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig