Altijd vriendelijke Justin Trudeau krijgt storm van kritiek
Foto: REUTERS

De Canadese eerste minister Justin Trudeau heeft een storm van kritiek over zich heen gekregen voor zijn warm eerbetoon aan de overleden voormalige Cubaanse leider Fidel Castro. Op de sociale media is de hashtag #TrudeauEulogies, waarmee gebruikers de mededeling van Trudeau parodiëren, intussen trending.

De wereld reageert verdeeld op het overlijden van Fidel Castro. Zeker is dat de Cubaanse ex-leider een grote impact heeft gehad op de geschiedenis, en hoewel bepaalde wereldleiders zijn inspanningen voor de gezondheidszorg en het onderwijs prijzen, wordt Castro door velen vooral herinnerd vanwege zijn schendingen van de mensenrechten.

Trudeau noemt Castro in zijn mededeling ‘een grootse leider die zijn volk bijna een halve eeuw diende. Een legendarische revolutionair en orator, die significante verbeteringen heeft aangebracht in het onderwijs en de gezondheidszorg in zijn natie’. ‘Hoewel hij een controversiële figuur was, erkennen zowel de voor- als tegenstanders van Castro zijn enorme overgave en liefde voor het Cubaanse volk, dat een diepe en duurzame affectie toonde voor ‘el Comandante’, klinkt het nog.

‘Moordzuchtig’

De mededeling leidde tot veel kritiek op de sociale media. ‘Schandalig. Waarom verafgoden jonge socialisten totalitaire tirannen? Castro, Stalin, Mao, Pol Pot - het zijn allemaal kwaadaardige, folterende moordenaars’, aldus de voormalige Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz, wiens vader Cuba ontvluchtte nadat hij had deelgenomen aan de begindagen van de Cubaanse revolutie. Ex-presidentskandidaat Marco Rubio, de zoon van Cubaanse immigranten, noemt de mededeling ‘beschamend en schandelijk’.

En ook in zijn eigen land krijgt Trudeau kritiek, met verschillende conservatieve parlementsleden die hun premier wijzen op het totalitaire beleid van Castro. ‘Onze premier kreeg de gelegenheid om het Castro-regime te beschrijven zoals het was - brutaal, oppressief en moordzuchtig, maar koos er in de plaats daarvan voor om de man te prijzen die zijn volk decennialang geen basisvrijheden gunde’, aldus kandidaat-voorzitster voor de conservatieven Kellie Leitch, schrijft Global News.

#TrudeauEulogies

Trudeaus persmededeling zorgt echter ook voor een vrolijke noot op de sociale media, waar gebruikers met de hashtag #TrudeauEulogies parodieën posten op de lofzang van Trudeau. Zo zijn er tweets als ‘Vandaag rouwen we om Sauron van Mordor, een adviseur van koningen en een gerenommeerde goudsmid’, ‘Hoewel hij controversieel was, wijdde Hannibal Lecter zijn leven aan het voorzien van lokaal geproduceerde voedzame maaltijden voor kinderen en volwassenen’ en ‘Met zijn innovatief stadsvernieuwingsprogramma, ging Pol Pot op een moedige manier de strijd aan met het probleem van de overpopulatie’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig