Straks dé ontknoping: hoe kunnen Rosberg en Hamilton F1-kampioen worden?
Lewis Hamilton en Nico Rosberg Foto: Mercedes F1 team
Vandaag krijgen we eindelijk de ontknoping van de titelstrijd in de Formule 1. Mercedes-piloten Nico Rosberg en Lewis Hamilton zullen onderling tijdens de GP van Abu Dhabi uitmaken wie er kampioen wordt. Een eerste wereldtitel voor Rosberg of een vierde wereldtitel voor Hamilton?

Volg de laatste F1-race van het seizoen LIVE vanaf 14u

21 races staan er op de F1-kalender 2016, een record voor de Formule 1. Ook al zag het er bij momenten anders uit, Rosberg en Hamilton hadden elk op een bepaald moment immers een zeer mooie voorsprong in de titelstrijd, toch is het de allerlaatste van het seizoen die zal beslissen.

Op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi kwalificeerden beide Mercedes-piloten zich zoals verwacht op de eerste startrij. Hamilton mag van op de polepositie vertrekken en dat is maar best ook indien hij zijn eigen titelkansen zo groot mogelijk wenst te houden. Een overwinning behalen is immers bijna een must bij Hamilton.

Punten tellen
Er vallen met een overwinning 25 punten te behalen en Hamilton kijkt momenteel tegen een achterstand van 12 punten aan. Zelfs met een overwinning heeft Hamilton het echter niet meer zelf in de hand. Rosberg heeft dan immers aan een podiumplaats voldoende om alsnog wereldkampioen te worden. Indien Hamilton tweede eindigt heeft Rosberg zelfs voldoende aan een zesde plaats.

De kaarten liggen overduidelijk bijzonder goed voor Rosberg. Er zijn echter al gekkere scenario's geweest waarbij een rijder een bijna zeker titel tijdens de allerlaatste race alsnog uit zijn handen zag glippen.

Hamilton heeft hulp nodig
Feit blijft wel dat Hamilton de hulp van de andere teams nodig heeft. Indien hij wint moeten er immers minstens twee wagens tussen hemzelf en Rosberg finishen alvorens hij kampioen is. Met de snelheid die beide Mercedes-piloten gisteren tijdens de kwalificatie demonstreerden lijkt zoiets eerder onwaarschijnlijk. 

Pech blijft uiteraard ook nog steeds een mogelijkheid. Hamilton kende dit seizoen zelf meermaals technische problemen. Hij stelde zich na de GP van Brazilië zelfs openlijk de vraag wanneer het geluk van Rosberg zou ophouden. 

Mercedes vreest dat pech de titelstrijd beslist
Mercedes zelf is alvast als de dood voor een technisch probleem. Het stelt dan ook alles in het werk om een eventueel technisch probleem te vermijden en daarbij hoort zelfs het eventueel terugschroeven van de motor. U leest het goed, Mercedes haar F1-motor is zelfs zo dominant dat het zich kan veroorloven om het aantal paardenkrachten enigszins terug te schroeven om de betrouwbaarheid te verhogen. 

Een aanrijding?
Een laatste kans op de titel is een aanrijding waarbij Rosberg betrokken is. Mercedes heeft reeds laten weten dat het verwacht dat beide rijders het eerlijk zullen spelen en dat het niet verwacht dat beide rijders elkaar aanrijden. Tijdens de start van een F1-race kan echter veel gebeuren. 

Daarbij moet niet alleen gekeken worden naar de eigen rijders maar ook naar de concurrentie. Wees er maar zeker van dat er enkele rijders met het mes tussen de tanden zullen starten omdat ze weten dat beide heren van Mercedes vooral aan die titel zullen denken wanneer de rode lichten doven.

Veel scenario's dus die de titelstrijd kunnen doen kantelen. Hieronder een overzicht hoe Nico Rosberg en Lewis Hamilton wereldkampioen kunnen worden.

Nico Rosberg is kampioen indien:
- Hij in de top drie eindigt
- Hamilton de race niet wint en hij in de top zes eindigt
- Hamilton niet bij de eerste twee eindigt en hij in de top acht eindigt
- Hamilton niet in de top drie eindigt

Lewis Hamilton is kampioen indien:
- Hij de race wint en Rosberg niet op het podium eindigt
- Hij tweede wordt en Rosberg niet in de top zes eindigt 
- Hij derde wordt en Rosberg niet in de top acht eindigt

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: