De bosbranden die de voorbije dagen Israël en de Palestijnse gebieden getroffen hebben, zijn alle gedoofd. Duizenden mensen moesten omwille van de vlammen hun huis verlaten. Vijfendertig mensen zijn ingerekend op verdenking van brandstichting.

Door de aanhoudende droogte en felle winden kon het vuur de voorbije dagen gemakkelijk uitbreiden. Volgens de Israëlische natuurautoriteit ging meer dan 13.000 hectare bosrijk gebied in de vlammen op. Sinds dinsdag raakten meer dan 120 mensen gewond. In Haifa, de derde stad van het land, was de situatie het ernstigst. Tienduizenden mensen werden geëvacueerd en duizenden woningen raakten beschadigd.

‘Brand-intifada’

De politie heeft al 35 mensen opgepakt op verdenking van brandstichting. Volgens de Israëlische radio zijn de meesten afkomstig uit de Palestijnse gebieden.

De kwestie krijgt dus meteen een politieke dimensie: de autoriteiten vermoeden een band met het Israëlisch-Palestijns conflict. Minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan, van de rechtse Likud-partij, riep zaterdag nog op de huizen van de verdachten af te breken.

Israëlische media spraken eerder van een Palestijnse ‘brand-intifada’. Maar Palestijnse vertegenwoordigers wijzen die beschuldigingen resoluut af, en wijzen erop dat ook hun dorpen zwaar getroffen werden.

Ook konden de Israëlische hulpdiensten rekenen op de hulp van brandweerlui uit de bezette Palestijnse gebieden. Premier Benjamin Netanyahu bedankte daarvoor de Palestijnse president Mahmoed Abbas. Eerder klonk hij wel niet bepaald verzoenend, en wees hij ‘terrorisme’ aan als oorzaak.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig