Di Rupo haalt hard uit naar regering Michel: ‘chaotische regering van amateurs’
Foto: Photo News

Ex-premier Elio Di Rupo (PS) haalt in een interview met De Zondag ongemeen hard uit naar de regering van premier Michel. ‘Ik heb nog nooit zo’n slechte regering gezien,’ aldus de PS-topman. Ook de Waalse wapenexport en de staat van zijn PS komen aan bod.

‘De regering-Michel, dat is geen serieuze regering, dat is een chaotische regering van amateurs,’ steekt de ex-premier van wal. Hij hekelt de snelle beslissingsprocedures die deze regering aanhoudt. ‘Toen ik premier was, discussieerden we dagenlang over pakweg één miljoen. Heel minutieus, met technische fiches in de hand. Deze regering beslist op één nacht om hier een miljard te besparen, daar een miljard. Ik vind dat persoonlijk ondenkbaar.’

Di Rupo haalt hard uit naar regering Michel: ‘chaotische regering van amateurs’
Foto: Bart Dewaele

Het zit de PS-topman duidelijk hoog. Het naar eigen zeggen totale gebrek aan professionaliteit brengt hem zo ver te stellen dat hij ‘nog nooit zo’n slechte regering gezien heeft'. 'De besparingen in de sociale zekerheid, de indexsprong, de lastenverhogingen, dat raakt de mensen heel erg,’ aldus Di Rupo.

‘Haal het geld bij wie meer kan bijdragen’

Ook het hete hangijzer van het moment - de vermogens- en meerwaardebelasting - kan niet ontbreken. Di Rupo meent dat zo'n belasting de enige manier is om de sociale infrastructuur en voorzieningen van het land intact te houden. Verder pleit hij voor een opgevoerde strijd tegen fiscale fraude.

Over de waalse wapenexport naar Saudi-Arabië blijft de PS-topman op de vlakte. ‘Ik verkies een wereld zonder wapens,’ aldus Di Rupo, ‘maar je moet ook rekening houden met de economische dimensie. Wij handelen net zoals andere Europese landen.’ Dus van zodra Europa de wapenexport naar Saudi-Arabië verbiedt, zal Wallonië volgen, zegt Di Rupo nog.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig