Zwitsers verwerpen versnelde kernuitstap
Foto: AFP
De Zwitsers hebben zich per referendum gekant tegen de versnelde uitstap uit kernenergie. Het voorstel van de groene partij om tegen 2029 de laatste van vijf kerncentrales van het Alpenland te sluiten, haalde het niet.

Een meerderheid van de kantons heeft het voorstel verworpen. Enkel in verschillende kantons in Franstalig Zwitserland en het kanton Bazel-stad stond een meerderheid van de bevolking achter het voorstel.

Volgens de definitieve resultaten was 54,6 procent van de bevolking van kanton Vaud voor de vervroegde kernuitstap te vinden en 56,8 procent in Neuchâtel. In het gemengde kanton Valais (Wallis) haalde het neen-kamp 53,3 procent. Alle andere Duitstalige kantons waarvan de uitslag reeds bekend is, verwierpen de tekst. In Solothurn, waar de centrale van Gösgen gelegen is, stemde 60,5 procent tegen en in Aargau, dat de twee centrales van Beznau en die van Leibstadt herbergt, 63 procent.

'Miljarden kosten'

Met acht van de 26 kantons geteld, bleek volgens de eerste exitpolls dat 55 procent van de bevolking tegenstemde, meldde eerder de openbare omroep SRF. De overwinning lijkt groter dan verwacht: voorafgaand gingen de peilingen uit van een nek-aan-nekrace.

De tegenstanders wezen er onder meer op dat er in afwachting van voldoende alternatieve energie, elektriciteit zal moeten worden ingevoerd van Franse of Duitse kern- of steenkoolcentrales. Een te vroege uitstap zou het Alpenland miljarden kunnen kosten, klonk het.

De Zwitserse regering heeft na de kernramp in het Japanse Fukushima in 2011 principieel beslist om uit kernenergie te stappen. Daarbij werd er echter geen deadline opgesteld.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig