‘Bladzijde uit de geschiedenis wordt omgedraaid’
Didier Reynders. Foto: ISOPIX

Met de dood van Fidel Castro, de leider van de Cubaanse revolutie, wordt een bladzijde van de geschiedenis omgedraaid. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in een bericht op de microblogsite Twitter. Premier Michel gebruikt gelijkaardige woorden.

Reynders drukt nog zijn deelneming uit aan Raul, de broer van Fidel Castro en de huidige president van Cuba, en alle naasten van de overledene.

Ook premier Charles Michel heeft het over een bladzijde die omgedraaid wordt. ‘Met de dood van Castro komt er een definitief einde aan de Koude Oorlog die de wereldbevolking verdeelde de vorig eeuw’, klinkt het in een mededeling. De premier hoopt dat het politieke parcours van Castro naar waarde kan geschat worden, ‘zodat toekomstige generaties niet zouden kiezen voor een beleid van terugtrekking met zware gevolgen voor de inwoners’. Michel wijst er ook op dat Fidel Castro een halve eeuw met bijna absolute macht over zijn land regeerde. Held voor de ene, dictator voor de andere, wordt hij er door een deel van de Cubanen en van de internationale gemeenschap van beschuldigd de economische en politieke vrijheden in zijn land te hebben afgeschaft.

De premier heeft het in zijn reactie op het overlijden voorts vooral over Raul Castro, die zijn broer Fidel opvolgde als president en onder wie de relaties met de Verenigde Staten fors werden verbeterd. ‘Ik onthou vooral de openingen die door de presidenten Barack Obama en Raul Castro werden gecreëerd. Te beginnen in 2014 met de aankondiging van een verzoening na 55 jaar van confrontaties. En dan in maart 2016, toen Obama Cuba bezocht. Die gebeurtenissen kunnen alleen maar positieve gevolgen hebben voor de Cubaanse bevolking, hoewel we nog moeten pleiten voor de volledige opheffing van het economische embargo op het eiland’, aldus de premier.