De dood van Fidel Castro, de leider van de Cubaanse revolutie, beheerst ook de Amerikaanse media. De communistische leider was voor de ene krant een ‘repressieve leider die zijn land transformeerde in een goelag’, voor de andere een ‘kwelgeest’ van een tiental Amerikaanse presidenten.

Amerikaanse kranten blikken terug op ‘kwelgeest’ van het Witte Huis
Fidel Castro (midden) met Camilo Cienfuegos (rechts) en Ernesto Che Guevara (links) in 1959. Foto: AFP

In hun elektronische edities wijden de kranten pagina’s aan de historische Cubaanse leider die vrijdag op 90-jarige leeftijd stierf.

Zo heeft The New York Times het over de “de revolutionaire leider” die de VS uitdaagde. “Hij bracht de Koude Oorlog naar de westelijke hemisfeer, kwelde elf presidenten en bracht de wereld op de rand van een kernoorlog”, aldus de krant. Die wijst ook op “het belang” van Castro in de 20e eeuw. Een “internationale figuur”, hoewel hij een klein eiland leidde met amper elf miljoen inwoners, luidt het.

De Los Angeles Times heeft het over een ‘revolutionair icoon van wie de invloed ver buiten Cuba voelbaar was’. Idem bij de Miami Herald, die het ook heeft over zijn “schaduw” die bijna vijftig jaar over Latijns-Amerika en de wereld hing.

The Washington Post hanteert een hardere toon en heeft het dan weer over een ‘repressieve leider die zijn land veranderde in een goelag’.