'Kans op kernsmelting door brand één keer in de tien jaar'
Foto: EPA
Engie Electrabel neemt de nucleaire beveiliging niet ernstig genoeg. Het geduld van de nucleaire waakhond Fanc is op. Vooral in Tihange wordt het moeilijk om het tij te keren.

Begin september trok Jan Bens, de topman van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc), aan de alarmbel. Hij stuurde een waarschuwing naar Isabelle Kocher, de ceo van Engie: er loopt iets grondig fout met de veiligheidscultuur in Tihange.

De brief kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Het was al de vierde maal in anderhalf jaar tijd dat het Fanc Electrabel zwaar op de vingers tikte over het gebrek aan ernst rond nucleaire veiligheid. En niet enkel in de kerncentrales, maar ook in het hoofdkwartier in Brussel. 

Begin dit jaar kon Bens zijn ogen niet geloven toen hij de conclusie van de brandveiligheidsstudies las. De kans op een kernsmelting door een brand werd geschat op één keer in de tien jaar. ‘Dat een studie met zo’n aberrante conclusie alle niveaus bij Electrabel passeert, is ronduit ontstellend. In zo’n geval zouden de kerncentrales onmiddellijk moeten worden stilgelegd’, zegt Bens.

Hun reactie stelde nog minder gerust. In een nota van amper drie pagina’s deed de Electrabel-top de studies af als totaal onrealistisch – ze hadden er nochtans vijf jaar de tijd voor genomen. Voor het Fanc was het duidelijk: de brandveiligheidsstudie was totaal ongeloofwaardig en slecht opgemaakt. 

Conclusie van Jan Bens: als zelfs in de directiekamers van Electrabel de aandacht voor de veiligheidscultuur te wensen overlaat, is het niet verwonderlijk dat ook in de kerncentrales zelf de aandacht voor het naleven van de uitbatings- en veiligheidsregels verslapt.  
 
Vooral in de kerncentrale van Tihange liep het de voorbije twee jaar herhaaldelijk mis. Al voegt Jan Bens er onmiddellijk aan toe dat ook in Doel de veiligheidscultuur afbrokkelt.