Erdogan: ‘Als EU verder gaat, gaan onze grenzen open’
Foto: AFP

Turkije dreigt ermee zijn grenzen open te zetten voor migranten nadat het Europees Parlement voor een tijdelijke bevriezing van de toetredingsonderhandelingen heeft gestemd.

‘Luister goed. Als jullie nog verder gaan, dan zullen onze grenzen opengaan. Prent dat in je hoofd’, verklaarde hij tijdens een toespraak in Istanboel.

De EU heeft dit voorjaar met Turkije een akkoord gesloten dat een einde moet maken aan de toestroom van vluchtelingen in Europa. Maar tegelijkertijd maken heel wat Europese politici zich zorgen over de aantastingen van de grondrechten en de fundamentele vrijheden in het land.

Het Europees Parlement wil dat de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie worden bevroren tot president Erdogan een einde maakt aan zijn ‘disproportionele’ repressie sinds de mislukte coup van juli.

Na de mislukte staatsgreep zijn ruim 30.000 mensen gearresteerd en meer dan 120.000 Turken zijn ontslagen of geschorst.

De resolutie van het Europees Parlement is niet bindend . De EU-buitenlandchef Federica Mogherini en de meeste lidstaten zijn gekant tegen een stopzetting van de onderhandelingen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig