Seks zonder toestemming? Oké voor veertig procent van de Belgen
Foto: Belga
Iets minder dan één op de vijf Belgen vindt dat seks zonder toestemming, verkrachting dus, moet kunnen ‘onder invloed van drank en drugs’. 16 procent heeft er dan weer geen probleem mee als het slachtoffer uitdagende kledij draagt en 14 procent vindt verkrachting normaal wanneer het slachtoffer zich niet uitdrukkelijk verweert of niet duidelijk ‘nee’ zegt.

Dat zijn maar enkele van de ontluisterende resultaten van de meest recente Eurobarometer. In opdracht van de Europese Commissie gebeurden er 27.818 interviews in alle Europese landen over de standpunten tegenover huiselijk geweld en seksueel geweld. 1.029 van die interviews vonden plaats in België. Belgen scoren telkens slechter dan het Europese gemiddelde.

‘De resultaten zijn inderdaad opvallend’, reageert Liesbet Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. ‘Die tolerantie tegenover seksueel geweld komt volgens mij vooral omdat er in het verleden relatief weinig aandacht naar deze problematiek ging in België. Er zijn bij ons nog maar weinig campagnes gevoerd, zoals in Nederland, die potentiële daders erop wijzen dat verkrachting niet oké is. De campagnes rond verkrachting zijn eerder op slachtoffers gericht dan op daders.’

Wat ook blijkt uit de cijfers: er zijn telkens meer vrouwen dan mannen akkoord met de stelling dat verkrachting kan onder invloed of wanneer het slachtoffer uitdagende kledij draagt. ‘Het bewijs dat de zogenaamde verkrachtingsmythes nog springlevend zijn’, zegt Stevens.

(Lees verder onder de grafiek.)

Victim blaming

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) erkent dat er een probleem is in België. ‘Er is nog altijd veel victim blaming bij ons’, klinkt het op haar kabinet. ‘Slachtoffers van seksueel geweld krijgen vaak zelf de schuld. Van de gewone man, zoals in de zaak van Steve Stevaert, waar het slachtoffer achteraf uit bepaalde hoek kritiek kreeg. Denk maar aan die zaak met de Gentse radio-dj (in juni werd een voormalige presentator van de Gentse studentenradio Urgent.fm vrijgesproken voor een verkrachting eind 2014, red.)

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig