Brussels gewest organiseert geen slachtvloeren meer
Foto: BELGA

Het Brussels gewest gaat zelf geen slachtvloeren meer organiseren voor het islamitische Offerfeest. Ook thuisslachtingen worden nu helemaal verboden. Het transport van dieren door niet-professionele vervoerders was reeds verboden.

Vanaf het volgende Offerfeest zullen geen rituele slachtingen (zonder verdoving) meer plaatsvinden die georganiseerd zijn door het Brussels gewest. 

'Het aantal slachtingen in Brussel neemt jaar na jaar af', zegt Bianca Debaets (CD&V), staatssecretaris voor Dierenwelzijn in de Brusselse regering, aan Bruzz. 'En steeds vaker kiezen moslims voor alternatieven.'

In 2016 dienden nog 655 mensen een aanvraag in voor het slachten van een schaap in een modulair slachthuis. In 2014 zouden dat er nog 1.566 geweest zijn.

De Brusselse regering hoopt dat moslims eerder een gift zullen geven als alternatief op het slachten van een schaap. Daarover gaat ze verder met de moslimgemeenschap praten, klinkt het.

Gemeentes mogen nog wel op eigen initiatief een slachtvloer organiseren.

De Brusselse regering zal in samenspraak met de gemeenten en de politiezones het totaalverbod op thuisslachtingen verder toelichten, klinkt het.