Extra geld voor Leuven ‘niet logisch’
Foto: Bart Dewaele, BDW

‘Eigenaardig dat Leuven 6,7 miljoen euro krijgt als het de kaap van 100.000 inwoners overschrijdt, maar niet nog meer als zijn bevolking blijft stijgen.’ Carl Devlies (CD&V), schepen van Financiën in Leuven, heeft bedenkingen bij de nieuwe regels voor de verdeling van het geld uit het gemeente- en stedenfonds.

Het Vlaams Parlement heeft de nieuwe regels goedgekeurd. Daardoor wint Leuven niet meer een jackpot van 17 miljoen euro ten koste van Brugge, maar 6,7 miljoen.

Devlies begrijpt dat er nieuwe regels nodig waren, ‘maar dan was het logischer geweest dat het geld voor de steden tussen 100.000 en 200.000 inwoners was opgetrokken zodat Leuven zijn deel kon krijgen zonder dat Brugge verliest’, zegt Devlies. ‘En de verdeling van het geld moet gebeuren op basis van het aantal inwoners, zoals dat gebeurt bij andere steden. Nu krijgen we geen extra geld meer als we blijven groeien.’

Leuven dringt er al lang op aan dat de studenten mee zouden tellen bij de berekening van zijn aantal inwoners, aangezien de capaciteit van stadsdiensten of politie ook berekend moet worden op basis van de bevolking, studenten inclusief. Studenten inbegrepen is Leuven een stad met 140.000 inwoners.