Anke Van dermeersch blijft (voorlopig toch) in Senaat
Foto: BELGA

Het partijbestuur van Vlaams Belang kan Anke Van dermeersch niet zomaar uit de Senaat zetten, klinkt het in een brief van de juridische dienst van het Vlaams Parlement. De partij had haar die functie afgenomen na de ophef die was ontstaan na het bezoek van Van dermeersch en enkele andere Vlaams Belangers aan het Griekse Gouden Dageraad.

Eerder deze week sprak het partijbestuur van Vlaams Belang enkele sancties uit voor de mandatarissen die een bezoek hadden gebracht aan de Griekse neonazistische partij Gouden Dageraad. Anke Van dermeersch werd uit het bestuur gezet en haar zitje in de Senaat afstaan, klonk het onder meer.

De politica liet het daar niet bij en beweerde dat niemand haar kan dwingen haar zetel in het rode pluche af te staan. Ze kreeg steun van de Senaat die benadrukte dat haar zetel persoons- en niet partijgebonden is. En nu krijgt Van dermeersch ook gelijk van de juridische dienst van het Vlaams Parlement.

Die stelt dat de partij het mandaat van een senator niet kan afnemen, zo staat het in een brief die Van dermeersch heeft gedeeld via sociale media. Vanaf het ogenblik dat een deelstaatsenator zijn of haar mandaat aanvaard heeft door in die hoedanigheid de eed af te leggen, is hij of zij meester van het mandaat’, klinkt het in de brief.

Dat betekent niet dat de partij nu terugkomt op zijn beslissing. Volgens voorzitter Tom Van Grieken verandert het niets aan de zaak. 'Dit is compleet irrelevant. De partijraad heeft beslist dat het mandaat van Van dermeersch wordt stopgezet. Wat gaat ze doen, ingaan tegen de beslissing van de partijraad?'

'Ik ben een politicus en geen jurist, dus ik schrijf een politiek en geen juridisch verhaal. Wanneer onze leden zich gaat verschuilen achter juridische gronden, kan ik daar weinig mee', klinkt het na de vraag of de partij zelf verdere stappen zal ondernemen. Van Grieken verwijst naar de nieuwe partijraad op 3 december, waar meer duidelijkheid zal worden verschaft over het lot van Van dermeersch.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in