Yogyakarta: een stad van uitersten
Prambanan Foto: Ronald Jonkman

Nieuwe week, nieuwe kansen, nieuw eiland! Na Bali, Lombok en de Gili-eilanden is Java aan de beurt. Java is met haar 140 miljoen inwoners het meest dichtbevolkte eiland op de wereld. Bovendien is het op politiek en economisch gebied het meest ontwikkelde eiland van Indonesie.

Met een binnenlandse vlucht vertrekken we van Denpasar naar Yogyakarta. Volgens de reisgegevens duurt deze vlucht maar een kwartier (huh?), vanwege het uur tijdsverschil tussen Bali en Java. Maar dit is niet het enige verschil. Wanneer we naar ons hotel rijden, is het meteen duidelijk dat we niet meer op het relaxte Bali zijn. Yogyakarta is een drukke stad, met veel verkeer (hier sta je al-tijd in de file), outletstores en hysterisch knipperende reclameverlichting. Maar Yogya is meer dan dat, de stad staat bovenal bekend om haar artistieke en intellectuele rijkdom.

Yogyakarta: een stad van uitersten
Yogyakarta: een stad van uitersten

We komen vroeg in de avond aan bij ons hotel. Het uithangbord belooft clean and comfortable, maar de kamer blijkt een klein, muf hok dat ruikt naar kelder. Prima voor een nachtje, maar het eerste wat we de volgende ochtend doen, is op zoek naar een ander hotel. Gelukkig bevinden we ons in een walhalla van hostels en hotels, dus uiteindelijk belanden we een paar straten verderop in een gezellig guesthouse met eigen dakterras. Om de twintig minuten vliegt hier een vliegtuig over en pal naast het guesthouse staat een moskee (waardoor je iedere nacht om 04.00 uur wakker gezongen wordt). Een compleet andere omgeving dan tussen de rijstvelden en tempels in Ubud dus.

Batik

De eerste avond belanden we per toeval op een tweedaagse expositie van traditionele Batikdoeken. Batik is een authentieke schildertechniek die bestaat uit stippen en lijnen (‘batikken’ betekend letterlijk: ‘veel puntjes’), Yogya staat bekend om deze kunstvorm.

Een van de kunstenaars leidt ons rond en vertelt over zijn vroegere leven als heroïneverslaafde. Hij probeert ons nog ‘een speciale soort’ wierook aan te smeren (‘really, you are both Dutch people but you don’t smoke?’), maar in plaats daarvan gaan we naar huis met een origineel Batikdoek. Achteraf blijkt wel dat we qua prijs nogal afgezet zijn. Na vijf weken reizen, hebben we het afdingen blijkbaar toch nog niet helemaal onder de knie.

Yogyakarta: een stad van uitersten
Yogyakarta: een stad van uitersten
Yogyakarta: een stad van uitersten

Dat reizen niet enkel rozengeur en maneschijn is, blijkt de volgende ochtend wanneer Ronald wakker wordt met zo’n intense buikpijn dat hij amper nog kan lopen. De eigenaresse van het guesthouse belt een dokter die met een halfuurtje ter plaatse is. De dokter vermoedt dat de pijn het gevolg is van een salmonellabacterie uit besmet eten, een soort voedselvergiftiging. Ze schrijft een berg aan medicijnen en antibiotica voor en zet hem op een vijfdaags dieet van water, droog brood en rijstpap (dit blijkt niet altijd makkelijk voor iemand die vooral houdt van koffie, bintangs en broodjes burger). Voor ze vertrekt, bidt ze nog even voor Ronald zijn gezondheid. Nu maar hopen dat het werkt. Gelukkig hebben we eerder zes dvd’s weten te scoren voor 80 cent per stuk, die komen nu goed van pas.

Attractiepark Prambanan

Na een paar dagen rust en rijstpap, kunnen we er allebei weer tegenaan! We gaan naar Prambanan, een van de meest spectaculaire tempels van Java (zie openingsbeeld). Deze tempels zijn een restant van de hindoeïstische cultuur op het eiland. In de 15de en 16de eeuw begon de islamitische invloed echter te groeien en veel hindoeisten en boeddhisten vertrokken naar Bali. Het Prambanancomplex dat bestaat uit meerdere tempels staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst. Dat belooft wat.

Ondertussen is het regenseizoen hier officieel van start gegaan, maar tussen de regenbuien door kunnen we het gigantische bouwwerk toch aanschouwen. Prachtig! Het is er wel ontzettend toeristisch en met alle toegangspoortjes, hekken en informatiebordjes voelt het eerlijk gezegd een beetje alsof we in een attractiepark rondlopen in plaats van een historisch monument. Dit doet voor ons wel een beetje afbreuk aan de schoonheid ervan.

Yogyakarta: een stad van uitersten
Yogyakarta: een stad van uitersten

Ondertussen is onze laatste dag in Yogya alweer aangebroken. Als afsluiter gaan we naar een festival: hotrodweekendparty! Dit is het grootste hotrodfestival van Indonesie. Voor nog geen twee euro per persoon (en gratis worst!) hebben we een gezellige middag vol oldtimers, rockabillymuziek en marktkraampjes.

Yogyakarta was voor ons echt een stad van uitersten: van kleine kunstgalerijtjes tot massale shoppingcentra, van historische tempels tot rockfestivals. Een goede voorbereiding voor de gigantische stad waar we over een paar dagen heen zullen gaan: Jakarta!