Moordenaar Jo Cox is schuldig bevonden
Foto: AFP

Thomas Mair is door de jury van de Old Bailey in Londen schuldig bevonden aan de moord op de Britse politica Jo Cox, die enkele dagen voor het brexit-referendum werd neergeschoten en neergestoken in het stadje Birstall.

Het 41-jarige parlementslid, lid van Labour, gold als fervent tegenstandster van een brexit; Mair was voor Britse uittreding uit de EU.

Op 16 juni was Cox in Birstall, nabij Leeds, voor een politieke bijeenkomst. Toen ze haar wagen verliet, werd het 41-jarige parlementslid vijftien keer neergestoken en drie maal neergeschoten door Mair.

De moord op Cox schokte de natie. Er werden vragen gesteld of het agressieve taalgebruik tijdens de campagne voor het referendum een rol speelde bij haar dood. Het gebeuren werd door de media aangewend om het pro-Brexitkamp in een slacht daglicht te stellen. Uiteindelijk stemden de Britten - onverwacht - toch voor de Brexit.

Derde Rijk

De huiszoeking bij Mair bracht aan het licht dat de man niet enkel een voorstander voor de brexit was, maar dat hij ook wel erg grote sympathie had voor het nazisme. Zo vond de politie heel wat nazimemorabilia en puilde zijn boekenkast uit met biografieën van prominente nazi’s en naslagwerken over het Derde Rijk.

Daarnaast werd er in het huis ook documentatie aangetroffen over Cox.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig