Foto: deFilharmonie
Eind november neemt deFilharmonie haar intrek in de nieuwe Koningin Elisabethzaal. Vanuit de nieuwe thuisbasis maakt deFilharmonie zich op om mee te spelen in de eerste liga van Europese symfonische orkesten, zegt intendant Joost Maegerman. "deFilharmonie is het beste en meest veelzijdige orkest van België. We werkten al samen met de beste dirigent van België, Philippe Herreweghe, en binnenkort spelen we in de beste concertzaal van België. We staan klaar voor een enorme sprong voorwaarts."
Dossier aangeboden door deFilharmonie.

Een vaste thuisbasis zoals de nieuwe Koningin Elisabethzaal is niet alleen praktisch voor repetities en concerten, legt Joost Maegerman uit. "Als je kijkt naar echte toporkesten, dan zie je dat zij vaak aan één zaal gelinkt zijn. Soms hebben ze er zelfs de naam van overgenomen, zoals het Gewandhausorchester in Leipzig en het Concertgebouworkest in Amsterdam. Dat een orkest elke dag kan repeteren in ideale akoestische omstandigheden, op dezelfde plek waar het trouwe publiek komt luisteren, is een kans om verder te groeien."

Thuis voor iedereen

Joost Maegerman beschouwt de verhuis naar de nieuwe zaal ook als een kans om een ruimer publiek te bereiken. "De Koningin Elisabethzaal ligt in het hart van de stad, naast het mooiste station ter wereld, en is perfect bereikbaar vanuit de ruime omtrek. Tegelijk ligt ze in een buurt waar mensen met uiteenlopende achtergronden wonen en werken. We willen dat ons nieuwe huis ook een thuis wordt voor een heel divers publiek."

Naast de vertrouwde concertformules pakt deFilharmonie daarom uit met innovatieve concepten. "We beginnen met een reeks clubconcerten van 21u tot 22u op donderdagavond. We brengen er hoogwaardige klassieke muziek, maar werken samen met een host die een jonger publiek aanspreekt." Ook concerten met filmmuziek en een samenwerking met artiesten uit verschillende Antwerpse communities passen in die ambitie.

deFilharmonie zet de zeer succesvolle educatieve projecten voor kinderen en jongeren voort. "Mijn droom is dat elk kind dat in Antwerpen naar school gaat, minstens één keer via deFilharmonie met klassieke muziek in aanraking komt", zegt Maegerman.

Wegdromen

Een klassiek concert is in onze snelle en jachtige wereld de ideale gelegenheid om tot rust te komen, vindt Joost Maegerman. "Een concertavond, dat is een goed gevoel van het moment dat je aankomt tot je weer buitenwandelt. Je kan in stilte, zonder afleiding, in een prachtige omgeving genieten van pure schoonheid en je emotioneel laten raken." Het is volgens Maegerman een misvatting dat je bij een klassiek concert de hele tijd supergeconcentreerd moet luisteren. "Zo zullen er wel mensen zijn, maar ik vind het even mooi als je tijdens een concert even wil wegdromen."