‘Gruweldaden’ door leger en rebellen in Zuid-Soedan
Verkoolde lichamen op de grond van een afgebrande hut in Zuid-Soedan. Foto: AP

Het geweld in Zuid-Soedan neemt buitensporige proporties aan. Volgens een rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch begaan zowel het regeringsleger als de rebellen ‘gruweldaden’.

In het rapport van HRW komt een 11-jarige getuige aan het woord. De jongen spreekt over een vrachtwagen volgepakt met mensen die door de rebellen in een hinderlaag werd gelokt, waarna de rebellen het vuur op de wagen openden. Daarna staken ze de vrachtwagen, met de mensen nog aan boord, in brand. Zeker twaalf mensen werden levend verbrand.

Maar ook het leger laat zich niet onbetuigd. De mensenrechtenorganisatie heeft weet van soldaten die tienermeisjes verkrachten en mensen op de vlucht die lukraak worden neergeschoten.

Geïmplodeerd vredesakkoord

In Zuid-Soedan woedt al sinds 2013 een burgeroorlog nadat de toenmalige vicepresident Riek Machar met een staatsgreep tevergeefs de president Salva Kiir van de macht wou verdrijven.

Beide partijen ondertekenden toen in april van dit jaar een vredesakkoord dat in juli echter opnieuw implodeerde. Sindsdien is het geweld in de republiek in het noordoosten van Afrika opnieuw opgelaaid. De Verenigde Naties schatten dat er op dit moment ongeveer drie miljoen Zuid-Soedanezen op de vlucht zijn.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig