‘Hoe kan het dat die man vrij rondliep?’
Foto: rr
Een brutale verkrachting door een recidivist zonder papieren zet het debat over gedwongen terugkeer en vervroegde vrijlating op scherp. 'We zullen hem het land uitzetten zodra hij vrijkomt', zegt staatssecretaris Francken.

Een veroordeelde verkrachter heeft afgelopen zomer een tweede maal kunnen toeslaan. Slachtoffer C., een meisje van 19 jaar uit Sint-Niklaas, vraagt zich af waarom de illegale crimineel vrij rondliep, hoewel hij amper een jaar voordien tot drie jaar cel veroordeeld werd voor een andere verkrachting. 'Waarom zat die man niet gewoon in de gevangenis? Of waarom werd hij het land niet uitgezet?'

De zaak van de dubbele verkrachter, die al vijfmaal het bevel kreeg om ons land te verlaten, beroert de gemoederen binnen Justitie. Onderzoek van deze krant leert dat de man na amper een derde van zijn straf vrijkwam. En zonder voorwaarden. 'Want een illegale verkrachter van een meerderjarige vrouw voorwaarden opleggen, is niet logisch', klinkt het. Bronnen spreken van een bijzonder pijnlijke affaire.

Laissez-passer

'Het is verschrikkelijk dat het opnieuw is gebeurd', reageerde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in De Ochtend op Radio 1. 'We zullen hem het land uitzetten zodra hij vrijkomt en zelfs liefst nog tijdens zijn procedure.' De man riskeert een gevangenisstraf van vijftien jaar.

'Sinds twee weken heb ik een laissez-passer van de Marokkaanse overheid die hem als Marokkaan heeft geïdentificeerd', zegt Francken. Dat betekent dat Marokko bereid is de man opnieuw op te nemen, wat het land voordien geweigerd had.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig