Cornu: ‘NMBS wilde zelf opvolger voorstellen'
Foto: Belga
Begin september had de vervanger van ontslagnemend NMBS-baas Jo Cornu moeten klaarstaan. De regering is er nog steeds niet uit.

‘Wij wilden zelf een opvolger voorstellen. Zo is dat ook bij Proximus gebeurd, met Dominique Leroy. Maar de regering wilde dat niet en heeft dan zelf een headhunter aangesteld.’ Dat zegt ontslagnemend NMBS-baas Jo Cornu. De aanstelling van zijn opvolger sleept langer aan dan gepland. Eind april kondigde hij zijn ontslag aan, in september had hij willen vertrekken. Maar op het hoogste politieke niveau zijn ze er nog steeds niet uit.

Of dit nog een gezonde situatie is? Volgens Cornu stelt er zich geen probleem. ‘Er zijn de voorbije maanden veel stappen gezet. Het transport- en investeringsplan zijn klaar. De beheersovereenkomst is voor 95 procent af. Alleen de evolutie van de tarieven is nog niet volledig beslist’, zegt de spoorbaas.

Witte konijnen

Een deadline voor zijn opvolging is er niet, maar het ongeduld binnen de meerderheid neemt toe. Ondertussen houdt het gekibbel op het hoogste regeringsniveau aan. Er vinden een-tweetjes plaats tussen premier Charles Michel (MR) en zijn vices, maar een consensus is er vooralsnog niet. Geen enkele kandidaat steekt er boven uit.

Tekenend voor de impasse is dat er namen van witte konijnen opduiken. Zo ging Bernard Gustin in de afgelopen weken over de tongen, de huidige ceo van Brussels Airlines. Zelf zou hij de functie niet ambiëren, maar er zouden wel contacten geweest zijn.
‘Hij heeft ervaring met de vakbonden, leidt een groot bedrijf, is tweetalig en crisisbestendig. Een goed profiel kortom’, zegt een bron dicht bij het dossier. ‘Bovendien valt er geen politieke kleur op hem te plakken.’ Al is het nog maar de vraag of hij Brussels Airlines wil verlaten, terwijl de overname door Lufthansa loopt. Binnen het bedrijf zouden ze hem ook liever niet zien vertrekken.

Een ander populair wit konijn is Olivier Henin, de financiële directeur van de NMBS en voormalige kabinetschef van Didier Reynders (MR). Hij heeft al openlijk verklaard niet aan de job te willen beginnen, maar blijft  niettemin in beeld.

Vier kandidaten

De headhunter leverde een lijstje met vier kandidaten af, van wie de bekendste ongetwijfeld Sophie Dutordoir is, de voormalige ceo van Electrabel. Zij krijgt de steun van CD&V. Maar een consensus vinden over haar benoeming blijkt geen sinecure. De N-VA toont zich niet al te enthousiast.

Jean-Paul Van Avermaet dan maar, eveneens op de shortlist van de headhunter. Ook over hem is niet iedereen het eens. De vraag wordt gesteld of de topman van G4S Bel­gium wel zwaar genoeg weegt om een bedrijf als de NMBS te leiden. De andere twee namen op de shortlist zijn nog niet uitgelekt, maar zouden minder bekend zijn. 

Het loonplafond van circa 290.000 euro zou de zoektocht er niet makkelijker op maken. ‘De geesten moeten nog wat rijpen. Dat vraagt tijd’, aldus een bevoorrechte bron in de Wetstraat.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig