BNP Paribas Fortis maakt diensten duurder
Foto: BELGAIMAGE

Banken maken geleidelijk tal van diensten duurder. Dit keer betaal je meer voor een zichtrekening en geld afhalen bij marktleider BNPP Fortis.

BNP Paribas Fortis verhoogt op 1 februari volgend jaar de beheerskost van de zichtrekeningen. Dat meldt de website Spaargids en bevestigt de bank. Ook geld afhalen met een master- of visakaart wordt duurder.

Klanten met een Comfort Pack zullen bij BNP Paribas vanaf februari 3 euro per maand betalen, een stijging met 0,4 euro. Wie een Premium Pack heeft, ziet de maandelijkse bijdrage met een halve euro stijgen tot 6,25 euro. Wie een klassieke zichtrekening heeft - met een lagere kost maar zonder opties zoals een bankkaart in de prijs - betaalt dan 1,25 euro in plaats van 1 euro per maand.

Volgens de woordvoerster van BNP Paribas Fortis was het voor de twee packs reeds van 2008 geleden dat de tarieven omhoog gingen en gaat het om een lichte tariefaanpassing.

De tariefaanpassingen bij de Franse bankreus zijn geen verrassing. Topman Max Jadot zei eind augustus al dat zijn bank aan duurdere bankdiensten denkt om het toekomstig verlies aan rente-inkomsten onder invloed van de lage rentestanden te compenseren.

Niet veel later lekte in De Standaard uit dat BNP Paribas Fortis de dossierkosten voor het herfinancieren van een woonkrediet in sommige gevallen verdubbelde van 350 naar maximaal 700 euro. Wat toen leidde tot een geprikkelde reactie van minister van Consumentenzaken, Kris Peeters (CD&V), die een dag later aankondigde dat hij de banken via een koninklijk besluit maximumtarieven wil opleggen voor dossierkosten.

De woordvoerster van BNPP Fortis wil echter niet gezegd hebben dat de tariefaanpassing iets te maken heeft met de eerdere, publieke dreigementen van topbankiers zoals Jadot. ‘Jaarlijks zijn er wel een aantal tariefaanpassingen, maar het zijn niet altijd dezelfde producten. Hier hebben we de analyse gemaakt dat het al heel wat jaren geleden was, en we kijken naar wat in de markt gebeurt.’

En op die Belgische markt hebben ook verschillende andere banken al duurdere tarieven aangekondigd voor een aantal diensten vanaf 1 januari 2017. Zo trekt ING België vanaf 1 januari volgend jaar het tarief voor papieren verrichtingen op en maakt de Nederlandse bankreus op dat moment ook betaal- en kredietkaarten een stuk duurder.

Maar ook een aantal kleinere banken zoals Crelan, Axa Bank, Keytrade en CPH kondigden voor tal van diensten al lichte tariefverhogingen aan: gaande van een zichtrekening en portkosten tot geld op een slapende rekening en de bijdrage voor de voordeelkorf van coöperanten.

Bovenstaande tariefverhoging bij BNP Paribas Fortis is dan ook wellicht niet de laatste. De kans is groot dat andere grootbanken in België de komende weken en maanden stilletjes en geleidelijk een deel van hun kosten zullen doorschuiven naar hun klanten.