Samen trokken we naar de Luchtfabriek van Heusden-Zolder,waar het verleden van de steenkoolmijnen op indrukwekkende wijze getoond wordt. Een droomlocatie voor onze fotoshoot met Limburgs design.

In modeland is Martin Margiela intussen legendarisch, maar ook twee van de beroemde Zes van Antwerpen hebben Limburgse roots: Marina Yee en Dirk Bikkembergs.

En dan is er ook nog Raf Simons, die naam maakte met zijn eigen baanbrekende collectie en vervolgens wereldwijde roem verwierf als ontwerper voor Jil Sander en Dior. Vandaag werkt hij voor Calvin Klein. Op de tentoonstelling Form in C-mine kan u zijn afstudeerproject uit 1991 bekijken. Simons studeerde geen mode maar productdesign in Genk.

Nog meer ontwerptalent uit Limburg vinden we bij Stijn Helsen, die naast zijn boetieks in Hasselt recent nog een winkel opende in Antwerpen.

De schoenen van Ambiorix in Tongeren hoeven zich allang niet meer te bewijzen, Lore Langendries met haar Holstein broches project - 366 broches voor 366 dagen voor 366 mensen - timmert samen met Le Chaperon aan de weg, kuppers & wuyttens innoveren met accessoires, F.Egidio verkent andere wegen en verkoopt via occasionele showroom en pop-upstores die ook in Hasselt regelmatig opduiken.

Op designgebied werken Michaël Verheyden, Piet Stockmans, Casimir, Bram Boo en vele anderen gestaag aan bijzondere stukken die veelal het Belgisch grondgebied ver overstijgen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in