Trump-adviseur toont per ongeluk geheime plannen over migratiebeleid
Foto: AFP

Toekomstig president Donald Trump is volop bezig met het vormen van een toekomstig kabinet. Intussen probeert hij ook de krijtlijnen van zijn beleid als president verder uit te tekenen.

Kris Kobach, de Secretary of State van de staat Kansas zal Trump bijstaan in het vormen van een immigratiebeleid. En hij heeft intussen al een plan klaar. Dat geheime plan wilde hij afgelopen weekend uit de doeken doen aan de president-elect, maar hij deelde stukken ervan ook onbedoeld mee met de rest van de wereld.

Kobach en Trump hadden zondag een vergadering van zo’n 45 minuten, onder andere over de veiligheid van de Amerikaanse grenzen, over internationaal terrorisme en over de hervorming van de federale bureaucratie. Na de vergadering poseerden de twee samen voor een foto, vlakbij de Trump International Golf Club in New Jersey. Onder de arm van Kobach: zijn immigratieplan. Kobach was vergeten om het mapje met zijn beleidsvoorstellen te sluiten. Dankzij de zoomlens van een fotograaf van persbureau AP konden delen van het plan gelezen worden.

Trump-adviseur toont per ongeluk geheime plannen over migratiebeleid
Foto: AFP

Zo was duidelijk te zien dat het om het strategische plan van Kobach ging voor het Departement Binnenlandse Veiligheid voor de eerste 365 dagen van de ambtstermijn van Trump als president.

‘Vreemdelingen met een hoog risico’

In het plan valt ook te lezen dat ‘het opnemen van Syrische vluchtelingen in Amerika tot nul moet gereduceerd worden’. Potentiële terroristen komen de VS niet binnen. Migranten ‘met een hoog risico’ moeten streng ondervraagd worden. Zo moet hen onder andere gevraagd worden naar wat ze vinden van de gelijkheid tussen man en vrouw, wat ze vinden van de Amerikaanse grondwet en hoe zij staan tegenover over de jihad en de Sharia-wetten.

Trump-adviseur toont per ongeluk geheime plannen over migratiebeleid
Foto: Photo News

Nog in het document: de definitie van Kobach van een ‘criminele vreemdeling’. Het gaat om allochtonen die ooit gearresteerd werden voor eender welk crimineel feit en om bendeleden. Verder heeft Kobach ook maatregelen klaar die invloed kunnen hebben op wie er mag stemmen, maar de volledige tekst daarover was niet zichtbaar op het document.

De zichtbare stukken tekst in het document van Kobach suggereren ook dat Kobach aanstuurt op de snelle bouw van een muur tussen Mexico en de Verenigde Staten.

Ironisch

Kobach heeft intussen al heel wat kritiek over zich heen gekregen voor deze blunder. 'Het is nogal ironisch. Het zou vertrouwelijke informatie moeten zijn. Maar iemand die een job ambieert in het departement Binnenlandse Veiligheid in de regering van Trump laat die info zomaar zien. Dat kan niet', zo klinkt het.

Trump-adviseur toont per ongeluk geheime plannen over migratiebeleid

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig