Onderteken documenten rechtstreeks vanuit Dropbox
Foto: mvdv

Je ontvangt vast wel eens documenten per e-mail die je ondertekend terug dient te bezorgen. Mateloos omslachtig is dat: je moet de paperassen eerst afdrukken en handtekenen, vervolgens inscannen en pas dan kan je ze terugmailen. De nieuwe signeerfunctie van Dropbox maakt een eind aan dat gehannes.

Via de mobiele app van Dropbox kan je voortaan rechtstreeks een elektronische handtekening onder een pdf-document plaatsen. Vraag de afzender dus even om je het document via Dropbox te bezorgen, of upload de pdf na ontvangst zelf even naar de bestandsuitwisselingsdienst – dat werkt ook.

De volgende stap is afhankelijk van het mobiele besturingssysteem van dienst. In iOS heb je twee mogelijkheden om een handtekening te plaatsen: via de ingebakken signeerfunctie van Dropbox zelf of met behulp van Adobe Acrobat Reader. Die app moet je dan wel nog even apart installeren. In de Android-versie van Dropbox kan je vooralsnog uitsluitend ondertekenen via Acrobat Reader.

Gesigneerde kopie

De ingebakken signeerfunctie van Dropbox voor iOS is tamelijk basic, maar meer heb je in principe niet nodig om een handtekening te zetten. Klik onderaan de pdf op het penicoontje en kies voor Tekst of handtekening toevoegen.

Klik op de zwarte toolbar nogmaals op de pen en ‘schrijf’ vervolgens met je vinger je handtekening op het scherm. Die zal aanvankelijk wat gekarteld ogen, maar dat wordt achteraf automatisch gecorrigeerd. Moet je later nog eens een document signeren, dan kan je deze handtekening eenvoudig hergebruiken.

Verplaats de krabbel vervolgens naar de juiste positie op het document en verklein hem eventueel om de handtekening mooi passend te maken. Druk tot slot op Opslaan en Dropbox bewaart keurig een gesigneerde kopie van het document, duidelijk te herkennen aan het woord ‘ondertekend’ in de bestandsnaam.

De methode via Acrobat Reader, beschikbaar in de iOS- en Android-versie van Dropbox, is in grote lijnen vergelijkbaar. Een pluspunt is wel dat je hier ook een foto van een bestaande handtekening kunt maken of inlezen. Verder biedt deze applicatie vooral een heleboel extra gereedschappen om documenten in te vullen, aantekeningen te maken en tekstpassages te markeren.