Nederlandse munt in Belgische handen
Foto: pn

De Koninklijke Nederlandse Munt komt in Belgische handen. Groep Heylen uit Herentals neemt het bedrijf over van de Nederlandse staat.

De Koninklijke Nederlandse Munt (de KNM) is de officiële producent van het Nederlandse muntgeld. Het is één van de oudste bedrijven van Nederland: de geschiedenis ervan gaat terug tot 1567. Het bedrijf produceert de officiële euromunten voor de Nederlandse overheid, maar is ook actief in de productie van herdenkingsmunten en eretekens voor het Nederlandse koningshuis.

De afgelopen jaren was KNM zwaar verlieslatend, maar de ergste verliezen zijn inmiddels weggewerkt. Toch wil ceo Didier Clerx nog een kostenreductie doorvoeren om het bedrijf rendabel te maken. Vooral een nieuwe huisvesting zou de kosten moeten drukken. ‘Het huidige historische gebouw is heel mooi, maar niet zo geschikt. We zijn op zoek naar een nieuwe locatie’, zegt hij. Het historische pand is verkocht, en wordt nu gehuurd.

Groep Heylen koopt het bedrijf van de Nederlandse staat voor 3,6 miljoen euro. De activiteiten in Utrecht worden gewoon voortgezet en de ongeveer 90 werknemers blijven in dienst. Heylen voegt de KNM toe aan zijn eigen muntactiviteiten. In Westerlo bezit Groep Heylen de Maucqoy Token Company, die metalen jetons maakt, bijvoorbeeld voor car wash-installaties. Daarnaast is dit bedrijf ook actief in de productie van souvenirmunten en zogenaamde blanks: metalen schijfjes die dienen om munten van te slaan. De activiteiten van KNM en Maucqoy Token Company zijn complementair. ‘Slechts 5 procent van de activiteiten overlappen’, zegt Clerx. Groep Heylen wil na de overname van de KNM de meest competente muntenproducent voor kleine en middelgrote landen worden.

Het Nederlandse parlement stemde eerder dit jaar in met de verkoop van de KNM. Nederland verkoopt in principe zoveel mogelijk staatsbedrijven. De regering gaat ervan uit dat het de nodige controle via wet- en regelgeving kan uitoefenen, en dat het aandeelhouderschap geen overheidstaak is. Er waren tien bieders voor KNM, maar Groep Heylen is volgens Clerx de enige die de activiteiten volledig kan verderzetten.

Groep Heylen is van oorsprong een vastgoedonderneming, maar investeert ook in ondernemingen die op een bepaald gebied een ‘creatieve meerwaarde’ kunnen bieden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig