Airbnb wil met 700 steden akkoord over overnachtingstaks
Foto: Photo News

Airbnb, de website waar toeristen privékamers of appartementen/huisjes kunnen huren, wil een akkoord sluiten rond een overnachtingstaks met 700 steden wereldwijd. De website wil met dergelijk akkoord het risico op nadelige gevolgen van toekomstige wijzigingen in de regelgeving counteren, zegt topman Brian Chesky maandag in de Britse zakenkrant The Financial Times.

Airbnb heeft reeds een akkoord getekend met 200 steden, en wil er tegen 2018 nog eens 500 bij. Die 700 steden zijn goed voor negentig procent van de inkomsten van Airbnb. Het bedrijf wil meer akkoorden omdat er in vele steden problemen zijn. De toeristische sector vindt immers dat Airbnb zich aan minder wettelijke en fiscale verplichtingen moet houden.

Ook in België is dat het geval. Zo drongen zowel Horeca Vlaanderen als de Brusselse hotelvereniging BHA er in april op aan dat Airbnb gelijke regels opgelegd krijgt.

De federale regering werkt aan een regeling zodat mensen die diensten leveren via een app of een digitaal platform in de deeleconomie voortaan lagere lasten betalen. Maar Airbnb en andere online platformen die de occasionele verhuur van kamers of woningen regelen, vallen niet onder de nieuwe fiscale regeling die in de steigers staat.