Priesters zullen langer absolutie mogen geven aan vrouwen die een abortus lieten uitvoeren. Dat heeft paus Franciscus beslist. Maar abortus blijft voor de Kerk een zware zonde.

Volgens de kerkelijke leer worden vrouwen die een abortus laten uitvoeren automatisch geëxcommuniceerd. Ze kunnen normaal gesproken alleen vergiffenis krijgen van de hoogste biechtvader van een bisdom. Naar aanleiding van het Heilig Jaar gaf paus Franciscus ook priesters de toestemming om dat te doen.

In een apostolische brief verlengt de paus nu de bevoegdheid van priesters om vrouwen die oprecht spijt betuigen te vergeven. Die verandering zal wellicht zeker tot het einde van zijn pausschap duren.

‘Zware zonde’

Paus Franciscus onderstreepte dat abortus nog altijd een zware zonde is, omdat ‘daarbij een onschuldig leven wordt beëindigd’. ‘Maar er is geen zonde die Gods genade niet kan bereiken en niet kan wegvegen.’

Op een persconferentie zei aartsbisschop Rino Fisichella dat de nieuwe richtlijnen voor alle rooms-katholieken geldt die bij een abortus betrokken zijn.

Keuze

Jon O’Brien, voorzitter van de progressieve beweging Catholics of Choice, zei bij het begin van het Heilig Jaar dat de abortus-uitspraak niet veel verschil maakt. ‘Ik denk niet dat katholieke vrouwen plots gaan aanschuiven om vergiffenis te vragen’, zei hij toen. ‘Gelovige vrouwen maken al vele jaren hun eigen keuze inzake seksuele moraliteit.’