Vlaamse regering trekt 650.000 euro uit voor onderzoek in kader van Rode Neuzen Dag
Niels Destadsbader en Miguel Wiels componeerden het Rode Neuzen Dag-lied ‘Een Beetje Anders’ Foto: Medialaan

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) trekt namens de Vlaamse regering 650.000 euro uit voor wetenschappelijk onderzoek rond het thema ‘jongeren met psychische problemen’. Vlaams minister van Wetenschapsbeleid Philippe Muyters (N-VA) wil op die manier een bijdrage leveren aan de benefietactie Rode Neuzen Dag van VTM, Q-Music en Belfius.

De 650.000 euro zal geïnvesteerd worden in vier onderzoeksgroepen die twee jaar lang verschillende aspecten van psychische problemen zullen uitdiepen. Zowel diagnose, preventie, analyse en behandeling zullen aan bod komen. Zo zal Caroline Braet (UGent) emotieregulatie als hefboom voor het verbeteren van het welzijn onderzoeken en nemen Lucia De Haene, Hilde Colpin en Ilse Derluyn (KU Leuven) schoolse interventies onder de loep voor het bevorderen van psychisch welbevinden bij vluchtelingenkinderen.

‘De grootse benefietactie Rode Neuzen betrekt jong en oud bij de problematiek van psychisch welzijn’, zegt minister Muyters. ‘Naast de vele spontane acties van vrijwilligers overal in Vlaanderen, vormt deze wetenschappelijke component een mooie aanvulling.’