Tijdens een antiterreuroperatie in Frankrijk zijn zeven verdachten opgepakt. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve gezegd. Volgens hem is een nieuwe aanslag verijdeld.

In de nacht van zaterdag op zondag werden in een antiterreuroperatie in Straatsburg en Marseille zeven verdachten gearresteerd.

De verdachten zijn tussen 29 en 37 jaar. Het gaat om vijf Fransen, een Marokkaan en een Afghaan. Zes van hen waren niet gekend bij de politie.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve is met de arrestaties een nieuwe aanslag die al lang werd voorbereid verijdeld. Ze zouden op het punt gestaan hebben om een aanslag uit te voeren. Wat het doelwit was, is niet gezegd. Mogelijk was het commissariaat of de traditionele kerstmarkt in Straatsburg een doelwit, aldus de krant Le Parisien. Ook kan Marseille in het vizier zijn gekomen.

Volgens Cazeneuve voerde de antiterreurdiensten al acht maanden een onderzoek naar de cel. ‘De operatie volgde op de arrestatie van vijf personen op 14 juni 2016, voor de start van Euro 2016’, verklaarde de minister.

In heel november zijn in Frankrijk maar liefst 43 mensen opgepakt in verband met terreur. Dat brengt het totaal voor dit jaar op 418 arrestaties. ‘Nog nooit was de terreurdreiging zo hoog in ons land’, zei Cazeneuve.