Filip Dewinter wil zich excuseren als de perceptie is ontstaan dat hij met Gouden Dageraad sympathiseert. Dat zei het Vlaams Belang-kamerlid in Terzake op Canvas. 'Maar voor de reis verontschuldig ik mij niet.' Voorzitter Tom Van Grieken ziet in de uitspraak toch 'een stap in de goede richting'. Hij wil nog voor de bijeenkomst van de partijraad donderdag samenzitten met Dewinter en Anke Van dermeersch, die uit het partijbestuur gezet werd.

Met een onaangekondigde bijeenkomst van het partijbestuur pakte Vlaams Belang (VB) gisteren iedereen in snelheid in de ‘Griekse affaire’. Tijdens een bezoek aan Griekenland hadden drie parlementsleden contact met Gouden Dageraad, Filip Dewinter speechte zelfs op een bijeenkomst van de partij.

De gevolgen zijn drastisch: Anke Van dermeersch wordt uit het bestuur gezet én mag niet langer zetelen als gemeenschapssenator. Samen met reisgenoten Dewinter en Jan Penris wordt Van dermeersch ook ‘terechtgewezen’, het trio mag voortaan geen buitenlandse contacten meer onderhouden zonder mandaat van de voorzitter of het partijbestuur.

Dewinter: 'Verontschuldig mij niet voor reis'

'Ik denk dat er vooral een probleem is met de perceptie die is ontstaan over deze reis', verklaarde Dewinter vanavond in Terzake op Canvas, waar hij nog eens herhaalde dat er in Griekenland niet enkel met Gouden Dageraad werd gepraat. 'Dit was geen propagandareis maar een studiereis. Als er een perceptie zou ontstaan zijn waarbij de indruk gewekt wordt dat wij met die partij sympathiseren, en ik lig daarvan aan de basis, dan wil ik mij excuseren.'

'Maar ik verontschuldig mij niet voor de reis die ik gemaakt heb en dat ik mij op een democratische manier heb geïnformeerd', aldus Dewinter nog. Ook Anke Van dermeersch weigerde zich voor die reis te verontschuldigen.

'Dit is een stap in de goede richting', verklaarde Van Grieken in De Afspraak op Canvas na het horen van de gedeeltelijke excuses van Dewinter. 'Fact finding missions heb ik ook met Filip gedaan op Lampedusa. Ter plekke de stand van zaken opmeten is een goede zaak. Maar ik had hem verboden om voor Gouden Dageraad te spreken, en hij heeft dat toch gedaan. Ik hoop dat dit perceptieprobleem zo snel mogelijk uit de wereld is.'

Zaterdag overleg?

De partijraad - het hoogste orgaan binnen het VB - komt zaterdag bijeen en het is de bedoeling dat Van Grieken voordien overleg pleegt met Dewinter en Van dermeersch. Een precies moment ligt nog niet vast.

Op het partijbestuur van maandag werd ook gesproken over wie van de Vlaams parlementsleden van het VB Van dermeersch moet opvolgen als deelstaatsenator. Een beslissing zou dinsdagmiddag moeten vallen, maar Van dermeersch houdt vol dat ze niet van plan is zomaar op te stappen.