De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat hij, tegen de traditie in, het beleid van zijn opvolger Donald Trump zal bekritiseren als hij dat nodig vindt.

Normaal gezien vermijden voormalige presidenten kritiek op hun opvolger nadat ze het Witte Huis hebben verlaten. Obama’s voorganger George W. Bush heeft zich altijd onthouden van kritiek, maar nu staat Obama zelf voor de keuze over hoe hij met zijn opvolger moet omgaan.

Op een persconferentie in de Peruaanse hoofdstad Lima zei Obama dat hij zich mogelijk wel zal uitspreken over bepaalde kwesties.

‘Ik wil respect hebben voor de verkozen president en hem de mogelijkheid geven zijn beleid naar voren te schuiven’, zei de Amerikaanse president. Maar als Donald Trump de Amerikaanse idealen en waarden bedreigt, dan overweegt Obama om die idealen te verdedigen.

Obama zei ook dat hij niet kon garanderen dat Trump niet zal proberen om omstreden standpunten te implementeren, maar hij kan wel garanderen dat de ‘realiteit hem zal dwingen om zijn aanpak aan te passen’.

Oekraïne

De president sprak ook over een aantal netelige kwesties, zoals de Oekraïense crisis. Daarover wil hij voor het einde van zijn mandaat nog een akkoord met de Russische president Vladimir Poetin.

‘Ik heb er bij hem op aangedrongen dat hij zijn onderhandelaars de opdracht geeft samen te werken met ons, met Frankrijk, Duitsland en Oekraïne, om te bekijken of we voor het einde van mijn mandaat een akkoord kunnen bereiken’, aldus Obama, die op 20 januari de deur van het Witte Huis achter zich dichttrekt.

Na de annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim door Rusland in maart 2014, legde Amerika Rusland zware sancties op. De westerse landen beschuldigen Moskou ervan de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne militair te steunen, iets wat het Kremlin ontkent.