Ook handenvrij bellen vergroot kans op ongeval
Foto: Shutterstock

Het gebruik van een kit om handenvrij te bellen verviervoudigt het risico op een ongeval, vergeleken met bestuurders die niet telefoneren tijdens het rijden. Dat blijkt uit een studie van het BIVV waarover la Dernière Heure maandag bericht.

Volgens het onderzoek, dat gebeurde met behulp van zogenaamde ‘slimme brillen’, heeft een bestuurder die een handsfreekit gebruikt 44 procent minder aandacht voor verkeersborden, en 28 procent minder voor andere bestuurders.

De automobilisten die deelnamen aan het onderzoek keken ook minder regelmatig in hun linkse zijspiegel, en hadden meer de neiging om op de middelste rijstrook te rijden.

‘De resultaten zijn duidelijk: er is een effect op de aandacht, dat werd statistisch bewezen’, aldus Benoit Godart, woordvoerder van de BIVV.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is terughouden voor een verbod op handenvrij bellen. Ook discussies met passagiers leiden af, zegt hij op Radio 1. 'Waar trekken we dan de grens?'

Sms'en en mailen is volgens Weyts nog altijd veel gevaarlijker. Hij pleit voor meer controle op de bestaande regelgeving, die momenteel te weinig wordt nageleefd.