Twee politici betrokken bij grootste pedonetwerk in Noorse geschiedenis
Foto: rr

De Noorse politie heeft een netwerk van pedofielen ontdekt, die via het Darkweb beelden uitwisselden. 51 mensen konden geïdentificeerd worden. Onder hen heel wat hoogopgeleiden, en opvallend veel mensen met ‘een actieve rol in de samenleving’.

‘Dit is het grootste pedofilienetwerk ooit. De verdachten komen uit alle lagen van de samenleving, maar er zijn opvallend veel hoogopgeleiden bij, en allen hebben ze meer dan gewone computervaardigheden’, vertelde de Noorse politie op een persconferentie over de ophefmakende ontdekkingen.

Ze zijn met de zaak bezig sinds 2015, toen een 22-jarige pedofiel werd opgepakt voor geslachtsgemeenschap met een 14-jarig meisje in Bergen. Bij de man werd ook een grote hoeveelheid pornografisch materiaal aangetroffen. Dat bleek hij te ontvangen en te verspreiden via een groot netwerk van pedofielen. Ze maakten gebruik van het zogenaamde Darkweb. Dat is een anoniem netwerk, waarvoor je specifieke tools nodig hebt, en dat je niet met gewone browsers als Internet Explorer of Chrome kan gebruiken.

Een gespecialiseerd team kon toch 5.000 gebruikersnamen terugvinden, wat leidde tot 51 arrestaties. Het zijn allemaal mannen, die ofwel zelf kinderen hebben misbruikt, of online actief waren op het pedofiele netwerk. Het misbruik trof kinderen van alle leeftijden, zelfs zuigelingen.

Opvallend aan deze ‘operatie Darkroom’ is dat bijna alle verdachten een actieve rol in de samenleving hadden. Het gaat onder andere om studenten, een chauffeur, een kleuterleider, een advocaat en zelfs twee politici.

De minister van Justitie heeft de politie geprezen voor haar werk.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig