De Decker ontslagen uit al zijn functies bij MR
Armand De Decker Foto: Photo News

Politicus Armand De Decker is ontslagen uit al zijn interne functies bij MR. Dat heeft de partij beslist in overleg met voorzitter Olivier Chastel. Aanleiding is het onderzoek naar zijn ongeoorloofde steun aan miljardair Patokh Chodiev, de zogenaamde Kazachgate.

In een mail van een oud-adviseur van de Franse president Nicolas Sarkozy wordt bevestigd dat de Belgische oud-minister Armand De Decker betrokken was bij de goedkeuring van de zogenaamde afkoopwet, die via de verruimde minnelijke schikking de Belgisch-Kazachse zakenman Patokh Chodiev ten goede kwam. De Decker zou drie toenmalige ministers hebben 'gesensibiliseerd': Stefaan De Clerck, Didier Reynders en Steven Vanackere.

Zondag had De Decker een onderhoud met MR-voorzitter Olivier Chastel. Daarna werd beslist dat hij verlof neemt uit al zijn functies bij de partij, met name het voorzitterschap van de partijafdeling in Ukkel en zijn lidmaatschap van het partijbestuur. 

Het lijkt erop dat De Decker niet meer voor de arbitragecommissie van de MR moet verschijnen. Daardoor wordt hij waarschijnlijk ook niet uit de partij gezet. Hij blijft ook in functie als Brussels parlementslid en als burgemeester van Ukkel.

Chastel herhaalde zondag nog eens het vermoeden van onschuld tegenover Armand De Decker en hoopt snel over alle informatie te beschikken. 'Voor MR is het ook erg belangrijk dat het parlement zijn licht laat schijnen over de zaak, in de vorm van een onderzoekscommissie', zegt hij.

François-Xavier de Donnea, voorzitter van de arbitragecommissie, vraagt De Decker om een dossier in te dienen bij de Federale Deontologische Commissie. Het gaat om een nieuw orgaan, dat werd opgericht binnen het parlement om het respect voor de deontologische principes te onderzoeken op vraag van een mandataris, een minister of een staatssecretaris.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig